Vlákno názorů k článku Odborníci varují před oplachováním drůbeže, důležité je naopak mytí rukou při vaření od R. - Pise se syroveho masa. Je jeste mozne brat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 5. 2022 14:32

    R.

    Pise se syroveho masa. Je jeste mozne brat silne podchlazene maso, dovezene z Rumunska, Polska ci Brazilie za stale syrove? Jaka je vubec definice syroveho masa? I rozmrazene maso muze byt syrove, ne?....Jenze po rozmrazeni mate vetsinou na povrchu povlak, kde se koncentruji bakterie. Pak si to neomyvejte....

  • 13. 5. 2022 21:05

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, syrové znamená tepelně neupravené. Případné bakterie zlikviduje dostatečná tepelná úprava, kdy vnitřní teplota, tedy teplota v jádře masa, dosáhne min. 75 °C. Oplachování syrového masa odborníci nedoporučují, protože při něm může docházet ke kontaminaci okolí či rukou a následnému zanesení bakterií např. na další potraviny, které se konzumují syrové, zeleninu apod. LK, Vitalia.cz

  • 15. 5. 2022 12:08

    Ink

    Zajímalo by mě, zda autor nebo všichni ti odborníci to neoplachované maso v kuchyni porcují, odblaňují, vykosťují nebo s ním jinak manipulují a pokud ano, jak dosáhnou toho, že při tom a po tom (třeba při čištění použitého nože) ruce a okolí nejsou kontaminovány.

  • 17. 5. 2022 12:35

    R.

    ... bakterie muze znicit tepelna uprava, ale neznici to, co po nich zbyde - srazeniny a toxiny kterymi se bakterie brani, to se nevypari. Pokud pri rozmrazovani vznikne bakterialni kolonie na mase, tak jen jeji vareni vam zmeni kvalitu vysledneho pokrmu. Takze sice to nebude k jidlu, ale dodrzite jeden z preferovanych postupu. Oplachovanim zmensite mnozstvi nahromadene "zive" kultury a nasledna tepelna uprava bude ve vysledku i efektivnejsi a jidlo chutnejsi. Pokud se jedna o kontaminaci mimo dane maso, tak snad si v prubehu vareni lide umyvaji ruce a pouzivaji vzdy ciste nacini pro ruzne druhy potravin a jejich zpracovani. Doba, kdy se pouzivalo jedno prkenko a jeden nuz ci hrnec pro vsechno, je snad jiz davno pryc. Navic kuchyne uz i v domacnostech byvaji vetsi a rozdelene pro tepelnou ci studenou kuchyni. V horsich podminkach se po zpracovani masa (pred varenim) hodi okoli hned umyt. Jsou ruzne postupy a jen tvrzeni "odbornici varuji" je spise zjednodusenim pro psani clanku nez moznosti, ktere realita nabizi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).