zajímavý článek, nicméně je opravdu třeba brát v potaz (i dle chemického složení) různé druhy mýdel, at už máme na mysli toaletní, výběrová, prvotřídní, luxusní, dětská, medicínská apod....druhů je nespočet a velmi se liší obsahem složek v nich....
Jak již zmiňovala autorka jeden z názorů - např. jemné olivové mýdlo se dá na mytí vlasů použít, aniž by si člověk "patlal" na hlavu žíravinu (ano louh a neboli Na OH se saponifikací přeměňuje a žádná žíravina už z něj dále není - jistě záleží na podílu olejů nebo přidaných tuků (ale tohle už nás učili na střední škole při hodinách chemie, kde jsme měli možnost si výrobu vyzkoušet a pokud výrobce přesně naváží -s kvalitní váhou a kvalitními surovinami) lze skutečně vyrobit i kvalitní mýdlo bez podílu žíravin :) Na každém výrobku navíc musí být uvedeno složení a pokud bude na prvních místech Na OH na místo tukových/olejových složek, tak bych mýdlo na tělo nebo vlasy nepoužila....
Pan Dittrich sice mluví o šoku použitím zásadité suroviny a následně kyselého oplachu, což tedy profesor Vyskočil na konci vyvrací tím, že používá jemný roztok sody (zásaditá část) a octa (kyselá část)....a co víc - dává tomuto postupu přednost před klasickými šampony:) Oba dva si tím tak hezky odporují :)
Navíc by bylo zajímavé přidat některé studie - proč má tělo a vlasy spíše kyselé PH (i v tomto se názory odborníků velmi různí) a proto i zprofanované téma zásadité versus kyselé téma zatím spíše přihrává komerčním záležitostem :)