Mýty a pravdy o popcornu z mikrovlnky

16. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Pražená kukuřice, počeštěně popkorn, se připravuje zahříváním zrnek. Ta puknou, jakoby se „otočí naruby“ a dostanou charakteristický tvar. Právě fáze zahřívání je však potenciálně nebezpečná.

Začátkem tohoto roku vydalo Center for Science in the Public Interest (CSPI) aktualizované výsledky své historické studie o potenciálních rizicích chemikálií kolem oblíbené drogy mnoha filmových diváků, popcornu. Žádné z tvrzení níže není dosud zcela potvrzeno, ale stojí jistě za zmínku se na ně podívat.

Radost, nebo otrava?

Popcorn v mega kelímku už dávno nepatří jen do multikina, ale pro mnohé se stal synonymem domácí pohody. Jak by ne, když si ho jen koupíte, strčíte do mikrovlnky a není to žádná práce. Ale je takto připravený popcorn skutečně zdravý?

Když zvete kamarády na filmový večer a chystáte se je pohostit popcornem, je možná lepší volbou připravit si popcorn postaru: v pánvi nebo hrnci, na oleji nebo másle, s kořenící příměsí, na kterou máte chuť.

„Popcornové nemoci“

V čem je problém? Zpráva z FDA (U.S. Food and Drug Administration) uvádí, že chemický nátěr použitý v pytlících s popcornem se při zahřátí rozkládá na látky zvané perfluoroktanové (PFOA), které jsou považovány za pravděpodobné karcinogeny. Další studie zjistila, že kyselina, kterou lze získat z chemické reakce, způsobuje rakovinu u zvířat, a je pravděpodobné, že i u lidí.

Druhým potenciálním nebezpečím popcornu z mikrovlnné trouby je diacetyl, FDA schválená chemikálie nalezená ve falešné máslové příchuti. Objevila se dokonce i oslabující respirační nemoc, odborně bronchiolitis obliterans, obliterující bronchitida, nazývaná trochu s nadsázkou „popcornové plíce“, která se vyskytuje u lidí vyrábějících popcorn a je způsobena delším vdechováním výparů z chemikálií. Tato nemoc byla poprvé zmíněna Frankem Gillilandem v článku z roku 1993 otištěném v Journal of Occupational Medicine, v souvislosti s továrními dělníky vyrábějícími popcorn vystavenými chemikáliím, u nichž se zvýšila úmrtnost na rakovinu.

The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) dospěl k závěru, že studium diacetylu bude vyžadovat delší čas, aby se předešlo ohrožování lidí, kteří s popcornem dlouhodobě pracují.

Popcorn je v pořádku, ale ty výpary

Popcorn připravený v mikrovlnné troubě vypouští toxický plyn, který může poškodit rovněž naše plíce. Na vině jsou chemikálie zvané diacetyl (přirozeně se vyskytující sloučenina, která dává např. máslu typickou chuť, při vdechnutí vede k poškození plic), které jsou tak toxické, že mohou způsobit ochromující a nezvratné onemocnění.

Regulační orgány i zdravotničtí pracovníci věděli o tomto riziku po celá desetiletí, ale vždy předpokládali, že riziko je pouze v případě zvláště vysokých koncentrací. V roce 2007 ovšem Wayne Watson z Colorada, který jedl týdně cca dvě balení popcornu připraveného v mikrovlnné troubě, onemocněl obliterující bronchitidou. To podle odborníků naznačuje, že diacetyl vstupuje do vzduchu a plic, když je popcorn v mikrovlnce ohříván.

FDA pokračuje ve studiu problematiky, zda se u spotřebitelů může vyvinout onemocnění plic z vdechování diacetylu. V reakci na obavy změnila řada výrobců popcornu strategii a nepoužívá již chemikálie, z nichž by se diacetyl mohl při přípravě odpařovat.

Potenciální riziko rakoviny?

Nedávná studie UCLA ukázala, že chemické látky, včetně kyseliny perfluoroktanové (PFOA), jež jsou součástí sáčku, vyvolávají u lidí neplodnost. Testování na zvířatech dokázalo, že stejná látka vyvolává rakovinu jater, varlat a slinivky břišní.

Studie dokázaly, že mikrovlny způsobují odpařování těchto chemikálií, které se tak dostanou i do popcornu. Zůstávají tak v našem těle roky a navíc se hromadí. Vědci se proto obávají, že hladina těchto látek by se tak mohla přiblížit množství, jež u pokusných zvířat způsobuje rakovinu. DuPont a další zahraniční výrobci popcornu slíbili vyřazení PFOA z obalů potravin.

Skryté ingredience

I přesto, že přírodní aromata a umělé příchutě jsou uvedeny mezi složkami na etiketě popcornu do mikrovlnky, nemáme žádný způsob, jak zjistit, co je skutečně v těchto složkách. Co je například špatně na látkách určených k aromatizaci? Joseph Mercola, kontroverzní zastánce alternativní medicíny, uvádí: „Vědci provádějící výzkumné studie odhalili, že diacetyl má několik vlastností, které působí na zdraví mozku. Nejen že může projít hematoencefalickou bariérou, která zabraňuje průniku toxinů do mozku, ale může rovněž aktivovat mozkové proteiny misfold do spojené formy Alzheimerovy choroby, známé jako beta-amyloid. Rovněž utlumuje mechanismy, které pomáhají přirozeně vyčistit nebezpečné beta amyloidy z mozku.“ 

Nic není dokázáno

Objevují se tedy opakovaně tvrzení a náznaky, že popcorn vyrobený v mikrovlnné troubě není bezpečný, protože obsahuje chemické látky, které mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny, zejména rakoviny plic. Ve skutečnosti zde však dosud nebyla potvrzena žádná přímá vazba. Existují i další spojení mezi popcornem z mikrovnky a některými dalšími druhy rakoviny, včetně jater a prostaty.

Jak si udělat popcorn doma, bez mikrovlnky

Nalijte 3 lžíce oleje do těžkého hrnce nebo větší pánve a zahřejte na středně vysokou teplotu. Vyzkoušejte teplotu oleje na dvou jádrech kukuřice a když jedno praskne a vynoří se, dosypejte všechna ostatní jádra na pánev a přikryjte pokličkou. Když kukuřice začíná praskat, začněte pánví pohybovat, aby se zrna dostala k oleji rovnoměrně, jen tak popraská všechna kukuřice. Jakmile jsou zrna popraskaná, ihned odstraňte pánev z tepla, nasypte do velké mísy a dochuťte podle libosti.

Další použité zdroje:
www.care2.com
www.livestrong.com

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).