Názor k článku Mýty o jídle šíří nevzdělanci, média i lékaři od EC - Není nic horšího, než když mýty šíří "odborníci",...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2015 10:16

    EC (neregistrovaný)

    Není nic horšího, než když mýty šíří "odborníci", třeba paní Dostálová o tucích.

    „Kvalitní margaríny s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin působí proti ateroskleróze, čili působí preventivně,“ vyvrací profesorka mýtus o margarínech, které prý ucpávají cévy.

    - vyvrací jak? Tím, že to prostě říká, že to tak je? Kde jsou nějaké slušné RCT dokazující blahodárný vliv margarínů na aterosklerózu? A co na celkovou úmrtnost? (co když nějaká látka pomáhá chránit před infarktem, ale zvyšuje riziko rakoviny?)

    Ani oleje, zejména řepkový se netěší příliš velké oblibě. „Přitom z těch rostlinných olejů patří řepkový olej spolu s olivovým k nejkvalitnějším olejům vůbec. Z hlediska výživového, i z hlediska tepelné stability je řepkový olej velmi vhodný,“ udává Jana Dostálová.

    - opět, kde jsou nějaké relevantní důkazy? To opravdu chcete vyvracet vědecky testovatelné hypotézy tím, že proti nim postavíte jenom tvrzení? Canola je nejspíš tepelně stabilnější než oleje vysoké v PUFA, ale méně stabilní než olivový olej a rozhodně méně stabilní než oleje s vysokým podílem SFA. Výživová hodnota není zdaleka jenom o poměru různých mastných kyselin (zde canola taky není moc vhodná, protože má příliš omega-6), ale i o dalších látkách. Olivový olej suveréně vítězí, což je dáno i tím, že canola je obvykle průmyslově silně zpracovávána se spoustou různých meziproduktů v konečném výrobku.

    Jedna relevantní studie srovnávají dopady užívání canolu s olivovým olejem je například zde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24625239

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).