Tak to je fakt "povedený" článek....
Názory "odborníka" v článku jsou zářným příkladem toho, o čem celý článek vlastně pojednává. Nevím, zda jde o genialitu autora článku s tím, že šlo o úmysl - v tom případě gratuluji, povedlo se! - nebo jde o "kouzlo" nechtěného...
Článek je spíš k pousmání, než aby jej někdo bral vážně.
Naprostý souhlas s EC.
Při vší úctě k paní profesorce na svět výživy a jeho celkové působení na zdraví lidí se divá pouze klíčovou dírkou a je přesvědčená, že ta výseč, kterou má do molekuly zmapovanou je to jediné, co vidět lze.
A uniká jí celý ten pestrý, barevný a provázaný celek, který se za těmi dveřmi skrývá...
Aby někdo poskytoval veřejnosti skutečně relevantní informace o výživě je nutné, aby měl komplexní přehled z více oborů, které se výživy přímo dotýkají, nejen z toho svého, ve kterém může být třeba odborník na špici. Navíc nové vědecké poznatky se objevují s rychlostí světla a to, co platilo včera dnes už neplatí...
Tvrdit v současné době, že margaríny prospívají lidskému zdraví a působí jako prevence proti ateroskleróze, to je fakt středověk...
Teorie, že za srdečně cévní onemocnění může hlavně konzumace živočišných tuků (máslo, sádlo), které měly údajně zvyšovat cholesterol, je dnes už opravdu velmi silně zpochybněná. Právě proto, že se nedařilo nijak prokazatelně doložit spojitost těchto dvou jevů.
Dnes se širší vědecká obec přiklání ke kombinaci více faktorů, které vysoký cholesterol způsobují, ale viní z toho především vysokou konzumací cukrů, tepelně a chemicky znehodnocených rostlinných tuků (přesně těch, které jsou obsaženy v margarínech), přepálených živočišných tuků a nadbytek omega 6 mastných kyselin, které v těle podporují vznik zánětů (omega 3 záněty tlumí). Když k tomu připočteme to, že margaríny omegou 6 doslova přetékají a že nám ve větší míře doplňují do těla něco, čeho už tam máme nadlimitní množství a co vlastně v těle vůbec nechceme, že s margaríny konzumujeme i emulgátory, barviva a jiná chemická aditiva, které jsou potencionálním nebezpečím pro zdraví, tak nám z toho ani omylem nemůže vyjít výsledek, který prezentuje paní profesorka.
Neexistuje žádný vědecký doložený argument, že je margarín zdravá potravina, proto by neměly být doporučovány žádným odborníkem na výživu....
Budeme-li se řídit jednoduchým pravidlem a jíst co nejvíce čerstvé potraviny a suroviny, které nebyly průmyslově zpracovány, je čas strávený domácím šetrným zpracováváním takových surovin rozhodně rozumněji investovaný, než čas čtením článků o výživě všech výživových teoretiků světa...