Pěkný článek :-) Jsem občasný amatérský výrobce sýra, tvarohu a vyráběli jsme doma už i kefír. Nejčastěji si vyrábím sama jogurt, z důvodu jednoduchosti a časové nenáročnosti. Co se týče kupovaných jogurtů, příjemně mě ale překvapila informace o "krémových jogurtech" - některé občas mají chuť, jako když jsou nastaveny nějakým pudingem a v lepším případě rozmixovaným tvarohem, takže je aspoň fajn vědět, že nejsou zdraví škodlivé.
Nicméně se přiznám, že mám ráda to kouzlo marmelády a bílého jogurtu, promíchaný jogurt ve mně vyvolává podezření. :-) Jogurty si nejraději vyrábím doma sama v jogurtovači do skleniček a marmeládu si taky dělám domácí. I tak je ale příjemné vědět, že ty hromadně vyráběné nejsou jen soustavou chemikálií.
Jinak vřele všem doporučuji pořídit si domácí jogurtovač se skleničkami - jednak tím každý za sebe omezí alespoň trochu plasty, a jednak domácí jogurt je domácí jogurt. Ještě dávám tip pro ty, co to chtějí zkusit - po několikanásobném nedokonalém pokusu mohu říci, že na jogurtovač o 12 skleničkách je ideální nastavit čas 8 hodin, u 7 skleničkového 7 hodin. Na výrobu používám výhradně čerstvé selské mléko v plastové láhvi a úplně obyčejný bílý jogurt s modrým víčkem Otma. Jakákoliv jiná kombinace včetně Hollandie, čerstvého mléka z farmy a podobně, způsobila různě zdrchanou hmotu. Jestli chcete mít záruku, zkuste tuto kombinaci. Na 12 skleniček je to ze dvou lahví mléka a 1 jogurt. Ano, stačí. :-) Marmeládu do něj rovnou nedávám, ač se to smí - přijde mi, že jako bílý jogurt má pak výrobek širší použití i v běžné kuchyni (saláty, do omáček atd.).
Admine díky, jestli to tu necháš jako tip pro ostatní, nedělám nikomu reklamu, jen mám prostě ráda jogurt :-)
9. 9. 2019, 08:05 editováno autorem komentáře