Mám americké občanství, ale jsem Čech. Češi neumí vařit, neumí počítat, jsou čuňata a jednooký král je sprostý. Za doby RaJ bylo vše lepší, protože stavovská čest. Nemám rád vyučené kuchaře, lepší je člověk, co to neumí, ten poslouchá, ale když nedrží núž jako profík, tak letí.
Ten člověk si polovinou vět protiřečí a z druhé poloviny mám pocit, že je poměrně nepřízpusobivý. Možná proto se v televizi dívám na pořady Jamie Olivera nebo Gordona Ramsey, popřípadě Nigely, ale nikde nevidím pořady tohoto pána.
Jediná věc, se kterou s ním souhlasím je, že na české jídlo cizince nenalákáš. A ty přílohy v restauracích jsou hrůza, ať si dáte jídlo jakékoli, tak vám přinesou tu samou zeleninovou přílohu. Naštěstí kvalitnější restaurace toto nedělají.
Je zajímavé, že v TV mají nejsledovanější pořady kuchaři z Británie (celou trojku také sleduji...), přitom jejich kuchyni je dost hrozná!
Jinak souhlasím, že česká kuchyně je zatím stále hodně neatraktivní. 60 míst, 120 jídel v menu - to je vhodný příměr pro mnoho podniků. Naštěstí už národ neučí vařit Bohdalová s Novotným, už jsem aspoň u kuchařů - profíků.
To že česká kuchyně je podobná kuchyni rakouské jsou pozůstatky Rakousko-Uherského mocnářstvía toho jaká v teé době byla surovinová základna.
Dnes ale, až na nějaké malé výjimky máme suroviny a potraviny téměř z celého světa, ale všechno je to jednak jen o penězích ale také v malé informovanosti lidí, v četně tak zvaných "odborníků" jak tyto potraviny správně zpracovávat.
Michael Klíma
Na tom není nic zajímavého. Prostě to jaou pořady, které česká televize nakupuje. Podobných pořadů, ať již lepších nebo horších je ve světě kopec.
To že je česká kuchyně neatraktivní jsem nikdy nenapsal, protože vím, že je atraktivní pro mnoho lidí, kteří jinou kuchyni neochutnali a tudíž nemají možnost srovnání.
Bohdalová a Novotný podle mě nebyli o nic horší než ti dnešní kuchaři komedianti.
Jestli za profiky považujete ty kuchař s tituly inženýrů a doktorů, které jako jediná země na světě máme, tak pěkně děkuji. No a jestli modelm našich kuchařů teď bude ten Super Chef kterého tak označil náš nejvyšší kuchař pan Pohlreich tak to bude poslední hřebík do rakve české gastronomie.
Michael Klíma
Souhlasím... ( s Radimem) v tom, že článek a myšlenky v něm si v mnoha případech protiřečí.
Nesouhlasím tak úplně s tím, že cizinci nechtějí českou kuchyni. Problém je spíš v tom, že český kuchař nabídne cizinci svíčkovou se šesti i ve třicetistupňových vedrech a vůbec se nezamýšlí nad tím, že by mohl do jídelníčku zařadit jiná, česká LETNÍ jídla.
Kdyby mi ve Švýcarsku nabídli v létě sýrové fondy, proklínala bych je ještě tři další roky :-)))
A nesouhlasím s panem Klímou, že není typicky české jídlo... pak není ani typpicky rakouské, maďarské či německé. Jako by si takový odborník nestihl všimnout, že všechny kuchyně se jaksi historicky prolínají.
Koneckonců onen zmiňovaný rakouský řízek má původ v Itálii, konkrétně v Miláně...
Ve spoustě věcí s panem Klímou souhlasím, s neschopností kuchařů kalkulovat, s nevábnými oblohami, překombinovanými jídly, s úrovní obsluhy, úrovní hostů... Ale nemohu souhlasit, že neexistují typicky česká jídla. Stejně tak nesouhlasím, že vepřová s knedlíkem a se zelím není typicky česká kombinace. Pak by se nedalo mluvit ani o anglickém roastbeefu, vždyť přece maso pečou nějak všichni...
Za typicky česká jídla považuji (namátkou):
- bramboračku, kulajdu, oukrop, zelňačku
- bramboráky, škubánky, chlupaté knedlíky, lokše
- houbovou omáčku, fazole na slanině, jazyk na sardeli,
- znojemskou pečeni, slepici na smetaně, kachnu se zelím a knedlíkem, kachnu na zázvoru, uzené se švestkovou omáčkou, haši, zadělávané dršťky
- houbovou smaženici
- vejce do skla s křenem
- ovocné knedíky, jidášky, boží milosti, martinské podkovy a vůbec moučníky s makovou náplní
- český chleba z chlebového kvasu
Možná jsem se někde sekla, (asi ano), ale česká kuchyně má dobrý základ. A věřte, pane Klímo, že jen proto, že spoustu nápadů převzala kuchyně německá, rakouská či maďarská (koneckonců i naše úprava jejich guláše se do maďarska vrátila a maďaři ho s radostí pod jiným názvem baští), a jakožto větší země ji poslali do světa jako vlastní, neznamená to, že česká kuchyně neexistovala a neexistuje :-)
Vtip je ale v tom že drtivou část těchto jídel ale nikde nedostanete v restauraci a nebo v takové podobě že to už není to naše české. Máme tu hromady čínských italských a kdejakým ale minimum českých restaurací. Na druhou stranu čech si povětšinou české jídlo jako první moc nedá a cizinec mu asi nevěří.
Nakonec pan "holohlavej" prakticky všechny nešvary které se tady vypisují ve svém pořadu také rozmázl.
Vážený Dane,
jestli je pravda, to co říkáte, že česká jídla v Česku v jejich pravé podobě nedostanete, tak bych rá věděl, čí je to vinou. To že máme hromady čínských,italských a kdejakýcch jídel je podle mě v pořádku, pokud jsou tyto restaurace provozovány podle zásad dnaných kuchyní, ale jak víme, tak tomu tak není.
Mýlíte se ale, že Čech si čínské jídlo jako pvní nedá a o cizísncích se dá říci to samé. Není totiž žádné tajemství že mnoho cisinců si místo českého jídla dají v Česku jídlo čínské, a sice proto, že ho zná lépe.
Nevím o jakých nešvarech, které pan "holohravej", což zřejmě je náš nejvyšší kuchař Zdeněk Pohlreich, rozmázl, ale z těch několika pořadů které jsem viděl, jsem sice také viděl že věci rozmáz, ale neviděl jsem, že by podal všeobecný návrh na odstranění těch, nevím jakých,nešvarů.
Michael Klíma
Vážená Alis,
jsem rád, že semnou alespoň v něčem souhasíte, i když to že naši kuchaři neumějí kalkulovat není podstatné protože by jim ty kalkulace nakonec mohl někdo udělat.
Už se to omýlá podruhé a tak musím opět říci, že jsem nikdy nikde nenapsal že neexistují typická čeká jídla přesto, že to že jsou typicky rádoby česká, jako guláš, český původ skutečně nemají.
Pokud se jedná o vepřo, knedlo zelo, tak se nedá oddiskutovat to že je to typická česká kombnace a že Němci, lépe řečno Bavoráci maji Schweinebraten mit Sauerkratu und Klae, což je vepřová pečeně se zelí, a bavorskými knedlíky.
No a ta ostatní jídla není třeba jemenovat protože jsou skutečně typicky česká. Předmětem diskuse, kteráho se ale málokdo drží je, ze všechna ta jídla chutnají cizincům a zda je na ta jídla do Česka nalákáme.
Zajímalo by mě ale, kde ste přišla na to, že Maďaři jejich maďrský guláš v české formě teď v Maďarsku používají. To už by tedy mohli raději používat americký guláš připravovaný Maďary v Americe, protože ten je díky lepšíkvalitě masa lepší než ten originální maďarský.
Závěrem ještě toli, že jsem nikdy nidke nenapsal že česká kuchyně neexistuje. Což jsem ale již něklikrát řekl, a někdo by mě musel přesvědčit,že se mýlím, a sice že ani jedno z těch typicky českých jídel se na žádném mezinárodním lístku neobjevuje.
Michael Klíma
Vážená Alis,
to protiřečení jsem již objasnil Radimovi, se kterým souhlasíte.
Nevím ale na základě jakých zkušeností nesouhlasíte s tím, že cizinci nechtějí českou kuchyní. Já jsem v tomto zatraceném byznyse již šedesát let, a většinou jsem pracoval dva joby, tudíž je to teoreticky 60 let zkušenností, a to téměře se všemi kuchyněmi a téměř se všemi národnsotními skupinami, a tak si prostě myslím, že vím o čem mluvím ať je to o jídlech sezonních nebo i jiných.
Vám to fondu ve Švýcarech nejspíše nenabídli ale že by se podávalo jen v zimních měsících se nedá říci.
Já jsem nikdy nikde nanapsal, že není typické české jídlo. K tomu poznání že se jidla zemí bývalého Rakousko-Uherska prolínají není potřeba moc odbornosti ani inteligence, ale to, že by se česká kuchyně prolínala s i s některými jinými kuchyněmi je podle mě úplný nesmysl, a já se mohu pochlubit prokázanou hlubokou znalostí většiny kuchyní.
Další nesmysl je, že rakouský řízek známý pod názvem Wiener Schnizel, má původ v Italii. To ale neznamená, že v Itálii, konkrétně v Miláně, nemají telecí řízky, ale říkají jim Costoleta di vitelo ala Milanése.
Michael Klíma
Vážená Alis,
to protiřečení jsem již objasnil Radimovi, se kterým souhlasíte.
Nevím ale na základě jakých zkušeností nesouhlasíte s tím, že cizinci nechtějí českou kuchyní. Já jsem v tomto zatraceném byznyse již šedesát let, a většinou jsem pracoval dva joby, tudíž je to teoreticky 60 let zkušenností a to téměře se všemi kuchyněmi a téměř se všemi národnsotními skupinami a tak si prostě myslím, že vím o čem mluvím ať je to o jídlech sezonních nebo i jiných.
Vám to fondu ve Švýcarech nejspíše nenabídli ale že by se podávalo jen v zimních měsících se nedá říci.
Já jsem nikdy nikde nanapsal, že není typické české jídlo. K tomu poznání že se jidla zemí bývalého Rakousko-Uherska prolínají není potřeba moc odbornosti ani inteligence, ale to, že by se česká kuchyně prolínala s i s některými jinými kuchyněmi je podle mě úplný nesmysl a já se mohu pochlubit hlubokou znalostí většiny kuchyní.
Daší nesmysl je, že rakouský řízek známý pod názvem Wiener Schnizel má původ v Italii. To ale neznamená, že v Itálii, konkrétně v Miláně, nemají telecí řízky, ale říkají jim Costoleta di vitelo a la Milanése.
Michael Klíma
Pane Klímo, nevím, jestli si rozumíme:
1/ Tvrdím, že cizinci by rádi česká jídla ochutnali. Tvrdím, že jste vy a vaši kolegové neochotní hledat pravá česká jídla a nabízet je zvídavím cizincům, kteří by rádi okusili něco tradičního ze země, kam zavítali. Nabízet jim JEN svíčkovou, knedlo vepřo zelo a kynuté knedlíky, je málo. Je to nuda a je to v době letních dovolených těžké jídlo.
Vy tvrdíte, že cizince na českou kuchyni nenaučíte a nabízíte jim steak. Já tvrdím, že by cizinec rád okusil, ale není, kdo by mu českou kuchyni nabídl. (Pokud nezavítá do české domácnosti).
Čistě ze zvědavosti bych chtěla znát vaši „definici“ cizince v Čechách.
2/ Nejen, že mi ve Švýcarsku sýrové fondue nenabídli, když jsem se po nich ptala, srdečně se mi smáli, že tohle jídlo se podává jen v zimě, že bychom byli příliš těžce najezení.
3/ Tvrdím, že se česká kuchyně prolínala i s jinými kuchyněmi , nejen s rakousko-uherskou a tvrdím dokonce, že to dělá i dnes. Nejen, že to tvrdím, jako poloviční Němka žijící v dětství v česko – německém pohraničí mohu s jistotou potvrdit, že se česká kuchyně prolínala. S jistotou mohu říct, že stejně jako německá ovlivnila českou, tak i česká německou.
Stejně tak se ovlivňovaly navzájem kuchyně moravské a polské, české a slovenské atd. atd.
4/ Cotoletta alla Milanese přivezl z Milána do Vídně maršál Radecký, pane Klímo. Vídeň si recept upravila pouze jiným pracovním postupem a výrobou trojobalu.
Je smutné vidět člověka, který reaguje na něco, co vůbec nepochopil. Klíma totiž vůbec nemluví o socialistických RaJ, mluví o dobách, kdy (nejen) kuchařina u nás byla na světové úrovni. Právě socialismus přivedl úpadek a postupně transformoval to dobré v to, co jsme zažili. A v dozvucích ještě docela dlouho zažívat budeme... Vážně si myslíš, že během prvních let, co to tady komunisti ovládli, bylo vše ze dne na den špatné? Nikoli. Nějaký den to trvalo.
Koukáš se v televizi na Olivera, Ramseyho, Nigelu? No a? To, že "to bylo v televizi" znamená nějakou kvalitu? Pak je ovšem vrcholem kultury argentinská telenovela, Rodinná pouta, nějaký laciný akčňák nebo jiný odpad, zatímco vše, co se odehrává v divadlech, operách, kinech pro náročné je k ničemu. Bravo.
Klíma je kontroverzní a pro mnoho lidí tady je bolestivé ho poslouchat, protože říká přímo, co si myslí a co sám velmi dobře zná. Kdokoli měl příležitost delší dobu zažít přístup ke gastronomii v civilizovaném světě chápe, o čem mluví.
Nevím co má proti knedlíkům. Já je nemusím, ale není větší odpad než hranolky a těma se v americe určitě cpe.
A co má proti zeleninový příloze ? Právě že v lepších restauracích je hodně zeleniny, středně masa a jen trošku brambor. Škroby jsou obecně nezdravý a žádná lepší restaurace nedá tolik brambor jako levná. Samozřejmě češi se chtěj nacpat a musí to bejt levný, takže hodně levnejch brambor a na dražším mase a zelenině se šetří.
Z příspěvku "já" není jasné o kom je řeč, ale pokuds se jedná o mě,tak musím zdůraznit, že proti knedlíkům nic nemám a bez knedlíku si některá česká jídla nedokážu ani představit. Nevím také o jakých "lepších" restauracích je řeč, ale jsem velice častým návštěvníkem "lepších" restauací, kde skutečně je mnohdy veliký nepoměr mezi hlavní potravinou a přílohou, ale to je bohužel zakořeněný český standard a já si myslím že jsem na toto téma napsal již několik článků, ale bohužel, jen velmi málo lidí to čte. Že by škroby byly vyloženě nezdravé, se tak jednoznačně nedá říci, a proto doufejme že na těchto stránkách bude ještě příležitost na toto téma hovořit.
Michael Klima
Vážený Radime,
nesmíte vkládat slova do mých úst.Od doby Sametové revoluce jsem do českých medií napsal doslova tisíce článků, ale pochybuji, že jsem někde napsal, že za doby RaJ bylo vše lepší. Také jsem nikde nenapsal, že nemám rád vyučené kuchař, prototože to bych si skutečně protiřečil, protože já jsem se také vyučil kuchařem a to již v roce 1945, kdy jiní, než vyučení kuchaři nebyli. Člověk je největším nepřítelem té skupiny ze které vzešel, a já se netajím tím, že jsem nepřítele, všech těch kuchařů, kteří to krásne řemeslo przní a jsem zastáncem všech těch kteří to dělají dobře. Také nevím čemu nebo komu bych se měl přizpůsobovat, jestli Jamie Oliverovi nebo Goordonu Ramseyovi. Já jsem jejich pořady viděl nemluvě o několika pořadech podobných šarlatánů kteří se od rána do večera produíruji na americké televizi.
Já po učinkování v podobných televizních pořadech netoužím, i když se musím přiznat, že jsem v Americe na několika spolupracoval.
Vážím si ale toho, že semnou souhlasíte, že na česká jídla cizince nenalákáme. Já nejsem sice vyložený cizinec, ale jako jeden z mála Čechů jsem na toto téma s mnoha cizinci hovořil.
Michael Klíma