Pana Klímy si vážím, má za sebou pozoruhodnou karieru. Bohužel se nemůžu ztotožnit s některými jeho názory. 6e za socialismu byly kuchyně čistší? Dobrej joke. Pamatuju si na svou praxi ve druháku, kdy jsme ráno rozsvěcením světel v kuchyni vyháněli její noční obyvatele: myši a šváby. A tý špíny okolo...Raději nevzpomínat. A to nebyla jen jedna restaurace, takových tehdy byla většina.
A ještě k tomu vyučený-nevyučený kuchař. Jasně že v Americe nepotřebují vyučené kuchaře, v hodně podnicích tam "kuchaři" jen otvírají krabice a konzervy, chodí jim i předkrájená zelenina. Jediné co tam dělají, že přendavají suroviny do vlastní gastrošek a ohřívají je. Jo, CIA (Culinary Institut of America) je jedna z nejlepších škol na světě, ale absolventi jsou z celeého světa, nejen američani, např. Roman Vaněk z Prakulu.
Vážený pane Blackpepper,
velice mi imoponuje, že se s některými mými názory nemůžete z totožnit protože to by vylučovalo jakoukoliv další výměnu názorů. Já vím, že i za socialismu byly některé kuchyně které se daly srovnat s hnojníkem, ale podle mě to nebylo pravidlo. Já jsem naštěstí pracoval v podnicích kde ta kuchyně v zásadě odpovídala základním hygienickým požadavkům dané doby. O tom, že se ale některé kuchyně ještě dnes, 20 let po osvobození, moc nezměnily jste se mohl řesvědčit v pořaddu ANO ŠÉFE, ve kterém náš nejvyší kuchař pan Zdeněk Pohleich ty kuchyně demonstruje, ale kterým po dvou dnech jeho instrukcí dá nálepku nejlepší restaurace. What a BS.
Tvrdit, aniž by jste někdy v Americe byl, že tam kuchaři jen otevírají krabice a konzervy, je výraz naprosté ignorance. V Americe je luxusních restaurací a soukromých privátních klubů, ve kterých pracují Ti nejlepší kuchaři z celého světa, a ve kterých se vaří vše "od píky", je více než kdekoliv jinde na světě.
V Americe není sice nikdo vyučený, ale dnes je tam celá řada vynikajicích hotelových škol, z nichž jednu, asi pře 20 lety, neboli dříve než CIA (Culinary Institute of Amerika), jsem otevřel já, blbý emigrant, jak o mě někteří naši rádoby odborníci říkají.
Ano, Roman Vaněk z Prakulu absolvoval možná na CIA, několik kurzů, ale absolventem této školy není.
No, a kolik mu ty kurzy daly, pokud není plynný v angličtině, je sporné, a mě to můžete věřit, protože jsem pohostisntví učil v několika zemích na světě, tudíž nějaké zkušenosti s tím mám. Nakonec to ale dobře vypadá na jeho résumé, a to je co lidem v Česku stačí.
Michael Klima
Porad dokola obmena klasickeho bonmotu "v Moskve jsi nebyl, tak nekecej". Pane pochopte, ze vy se pohybujete po lepsich restauracich a tam ma mozna usa navrch, ale cim se zivi 90% cechu a cim 90% americanu? Ze v USA miliardar snida hovno s cibuli a u nas jenom s cesnekem(i kdyz je to kulinarske faux-pas) je vetsine lidem asi uplne burt. Zil jsem take nejaky cas na zapad od nasich hranic a musim rict, ze na dobrou ceskou restauraci nedam dopustit. I v cizine se daji zrat blafy a ze se nekomu zadarilo a udelal velkou karieru jeste neznamena, ze muze vsechno domaci zkritizovat a tvarit se u toho jako svetak. Nerikam, ze mame zustat u normovanych porci UHO, ale rozhodne nechci, aby to v Praze za chvili vypadalo jako v nejake zapadni metropoli, kde je na kazdem rohu Subway, Burger King, pizzerie a cina a clovek si pomalu nemuze dat klasicke domaci jidlo.