Hlavní navigace

Na jizvu po císaři první dny nesahejte, radí ženám nová příručka, jaká tady zatím chyběla

5. 7. 2024

Sdílet

Jemností k síle. Takový přístup razí nová publikace pro ženy, které za sebou mají porod císařským řezem. Provádí je péčí o jizvu od prvních hodin po operaci, kdy ženy často naprosto tápou, protože v porodnicích jim většinou nikdo neporadí. Přitom tímto způsobem ročně přivede svoje dítě na svět zhruba dvacet čtyři tisíc žen.

Nová příručka je k dispozici zdarma v online verzi a v tištěné podobě ve vybraných českých a slovenských porodnicích. Za jejím vydáním stojí nezisková iniciativa Císařovnám ve spolupráci s porodní asistentkou Annou Kohutovou a fyzioterapeutkou Olgou Gruberovou.

Průvodce péčí po císařském řezu reaguje na roztříštěnost informací, které ženy po operaci ze strany zdravotníků dostávají. Ženám se často nedostává péče ihned po císařském řezu, přestože právě včasná instruktáž a ošetření okolí jizvy je naprosto zásadní prevencí vzniku srůstů a adhezí. Ty pak mohou být zdrojem mnoha potíží v budoucnu, třeba v dalším těhotenství, vysvětluje porodní asistentka Anna Kohutová, která péči o jizvy již mnoho let školí zdravotníky pracující v porodnicích.

Císařovny chtějí, aby porodnice vycházely vstříc i ženám, které rodí svoje děti sekcí Přečtěte si také:

Císařovny chtějí, aby porodnice vycházely vstříc i ženám, které rodí svoje děti sekcí

I když se situace postupně zlepšuje a v některých porodnicích za ženami po císařském řezu dochází fyzioterapeut, stále není osvěta dostatečná. Vnímáme, jak rozdílné informace ženy ze strany odborníků dostávají. Zatímco jedno pracoviště radí na jizvu nesahat vůbec, jiné doporučí tlakovou masáž jizvy nebo takzvaná céčka a esíčka, která jsou však v prvních týdnech absolutně nevhodná. Tvrdé techniky mohou prodloužit proces hojení a jizvu poškodit. Náš přístup je jiný, k jizvě přistupujeme jemně, s respektem a laskavostí, dodává fyzioterapeutka Olga Gruberová.

Nová publikace ženy provede rekonvalescencí od prvních hodin po operaci. Ženy se například dozví, že v prvních dnech se nedoporučuje sahat přímo na jizvu, ale je výhodné věnovat se zejména jejímu okolí. Součástí publikace jsou i doporučení ohledně výživy, pohybu či vhodného oblečení, které umožní jizvě dýchat. Na jednotlivé kapitoly navazují také krátká instruktážní videa, pomocí kterých se ženy naučí o svou jizvu pečovat.

Galerie: Jak se rodí císařovnám

Po císařském řezu se často pozornost zcela obrátí na novorozence. Žena už pár hodin po velké břišní operaci vstává, kojí, pečuje o miminko, snaží se rozchodit bolest a sžít se s novou náročnou rolí. Po propuštění z porodnice se o ni systém nezajímá, a i když má dle zákona nárok na fyzioterapii nebo návštěvu porodní asistentky v domácím prostředí, pravděpodobně jí takovou službu lékař odmítne indikovat. Dokonce ani Česká gynekologická a porodnická společnost nepovažuje tuto formu péče za důležitou. Představte si, kdyby vás po operaci kolene ponechali bez rehabilitace, vysvětluje Eva Zubec, zakladatelka projektu Císařovnám, který vznikl na základě její osobní zkušenosti. Chci, aby císařovny měly k dispozici informace od první chvíle a aby věděly, kde si případně říci o pomoc, dodává.

Na vydání publikace navazuje také nově vznikající Mapa péče, která propojuje ženy po císařském řezu s konkrétními odborníky – porodními asistentkami, dulami, fyzioterapeuty nebo psychology či psychoterapeuty, kteří mají s péčí o císařovny zkušenost.

Využily, nebo využily byste možnost návštěvy porodní asistentky doma?

Průvodce péčí po císařském řezu autorky představily a pokřtily v rámci programu multioborové Konference POROD 2024, kterou již potřetí organizoval docent  Ondřej Šimetka z Fakultní nemocnice Ostrava. V České republice se pomocí císařského řezu rodí asi 26 procent dětí, ročně se tato velká břišní operace dotkne 24 000 žen. Je velmi důležité, aby se k relevantním informacím o poporodní péči dostaly co nejdříve a měly možnost se k nim kdykoliv vrátit. Je skvělé, že takto komplexní publikace vznikla, dodává docent Šimetka.

Průvodce péčí po císařském řezu je volně dostupný v online verzi a v tištěné verzi ve vybraných porodnicích. Prvních 1000 výtisků publikace Císařovnám rozdalo zdarma, další výtisky jsou za symbolickou cenu k dostání na webu projektu.  

Podívejte se, jak se starat o jizvu po císaři

Zdroj: YouTube.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).