Ke kladům fastfoodů bych přidal rovněž vysokou hygienickou úroveň, mám pár známých co pracovali pro McD i KFC, tak vím, jak neuvěřitelně se tam dbá na čistotu, tomu je leckterá restaurace vzdálená. S čímž to jednorázové nádobí jen koresponduje.
Ceny jsou poměrně vysoké, stovka za oběd rovná se obědu v restauraci, takže ve fastfoodech se ušetřit nedá.
S tím bych až tak úplně nesouhlasil. Za tu stovku sice dostanu v normální restauraci jídlo, ale tak maximálně s 0,2 dcl softdrinku (pokud tedy nechci pivo). Když mi tenhle náprstek nestačí, tak se přes tu stovku dostanu úplně hravě. Naproti tomu v KFC je v ceně menu (které se pohybuje kolem té stovky)bezedná „sklenička“ (tedy spíš kelímek).
Tohle je věc, která mě u většiny restaurací štve. Snaží se srazit cenu jídel (a díky tomu klesá kvalita, protože za 50 Kč se kvalitní jídlo fakt uvařit nedá) a pak prodávají rozlévané nápoje (kde není žádná přidaná hodnota) s marží přes tisíc procent, v dražších restaurací i několik tisíc procent.
Jinak další přátelská restaurace k dětem (a rovněž s bezednou skleničkou a navíc s „normálními“ jídly) je v obchodním domě Ikea.
Bezedna sklenicka napoju z koncentraty je mozna fajn(i kdyz mi k jidlu staci jedna), ale to jidlo je i tak nehorazne drahe. Na zapad od nasich hranic jsou fastfoody skutecne nejlevnejsim zpusobem jak se najist, ale u nas porad buhvi proc cenami konkuruji slusnym restauracim.
Jestli to nebude tím, že u nás opravdu restaurace dělají jídlo co nejlevnější (i za cenu mnohdy strašné kvality) a dohánějí to pitím, jak už to psal nahoře Patrik Chrz. Fakt je ten, že i já do KFC chodím a je opravdu výhoda, že tam vždycky dostanu přesně to, co očekávám – na rozdíl spousty jídel, která si v hospodě téměř zásadně nedávám, protože nikdy nevím, co za humus dostanu.
K tomu pití – v civilizovanější části Evropy je normální, že na stole s obědem je automaticky karafa s vodou. U nás jsem to ještě nikdy nikde neviděl.
Hygienická úroveň je ohromný klad, mě však znepokojuje právě to jednorázové nádobí, které se musí vyhodit a pak „recyklovat“. I kdyby se použité nádobí recyklovalo jinak, než ve spalovně odpadů (možná to tak je, nevím), stále je to způsob nešetrný a bezohledný ke zdrojům a prostředí. Jistě můžete namítnout, že se tak šetří náklady na vodu, teplo, prostor, čisticí prostředky a pracovní sílu. Nechci soudit, co je menší zlo. Druhý způsob se mi líbí více.
A druhá věc, která mi připadá nešťastná, je to, že opět z hygienických (a možná i jiných) důvodů mají velmi přísná pravidla na uchovávání pokrmů. Aby byly stále čerstvé, musí ty, které se včas neprodají, vyhodit. Pochopitelně se jistě snaží, aby byly ztráty co nejmenší, ale i tak…
Pohoda, hezký den
Nevím jak v kterém fastfoodu, ale mám známé co pracovali jak v KFC tak v McD a ani v jednom nehrozilo, že by si mohli jen tak něco sníst. Naopak vše bylo velice pečlivě hlídáno a navíc si nemohli vzít ani pytlíček kečupu.
Jo, kolega z bývalé práce dělal jednu dobu v Sazka aréně v klasickém „stánku“ (nebyl pod žádným řetězcem) a tam opravdu po skončení prodeje mohli sníst co zbylo (proto schválně před koncem směny toho „nasmažili“ víc, aby se pak měli z čeho najíst :) ).
Já jsem taky co do žíznivosti derivát velblouda, takže bezedný kelímek je fajn. Problém je v tom, že ty nápoje v KFC jsou skoro bez bublin a nehorázně ředěné vodou, takže člověk vypije půl kelímku a je z té „těžké vody“ nažbrndaný jak žaba. To už je lepší a levnější koupit si naproti u Tranga litrovku coly.
Ikea to má lepší, tam se to pití opravdu dá pít ve velkém. :-)