Začněte hledat příčinu nadýmání
Co se dozvíte v článku
Pokud se ve vašem těle tvoří zvýšené množství plynů, které se následně nedostatečně vstřebává, případně neodchází přirozenou cestou, jedná se o nadýmání. Obvykle se jedná o dočasný problém, který bývá nejčastěji reakcí na nesprávnou stravu.
„V důsledku hormonálních výkyvů mohou být k nadýmání náchylnější ženy, a to zejména v období před menstruací. Běžné je nadýmání v těhotenství a během menopauzy,“ říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina zabývající se zdravým stravováním. Dodává, že za zvýšenou plynatostí může stát také alergická reakce na konkrétní typ potraviny, případně nesnášenlivost lepku či laktózy. Jakmile najdete příčinu, můžete začít s léčbou.
Vždy důkladně zhodnoťte, jak závažný je váš zdravotní problém. Jestliže vám nadměrná plynatost společně s nadýmáním pravidelně komplikují život tím, že vás trápí velká bolest břicha, nebo je nadýmání spojené s určitými potravinami či nápoji, měli byste se poradit se svým lékařem.
Kdy se lze zbavit nadýmání svépomocí
V případě „běžného“ nadýmání, které není časté a především vám nezpůsobuje bolesti nebo jiné zdravotní komplikace či omezení, můžete vyzkoušet několik preventivních opatření. Díky nim by se měl dát do pořádku váš střevní mikrobiom a nadýmání minimalizovat.
Podle Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse, je naprostým základem léčby nadýmání úprava jídelníčku a dostatek pohybu. Pojďme se nyní podívat na konkrétní tipy.
6 tipů, jak se zbavit nadýmání
1. Jezte pomalu a jídlo pořádně kousejte
Když jíte a polykáte, do trávicího traktu se současně s jídlem dostává i vzduch, což může být jedním z důvodů nadýmání, zejména pokud jíte příliš rychle. Snažte se proto jíst co nejpomaleji, jídlo si vychutnávejte a pořádně ho rozžvýkejte.
„Abychom zlepšili své trávení, měli bychom kousat až desetkrát více, než obvykle koušeme,“ říká Martin Kudera. Samozřejmostí je konzumace kvalitních potravin, ideálně v co nejpřirozenější podobě. Průmyslově zpracované potraviny omezte na minimum.
2. Nepřejídejte se, ale jezte pravidelně
Pokud se ve střevě nahromadí v nadměrném množství plyn, který je tvořený bakteriemi rozkládajícími potravu, způsobuje to problémy. Ulevte proto svým střevům a obecně trávení tím, že budete jíst střídměji.
To však v žádném případě neznamená, že máte držet hladovku. Pouze si dopřávejte porce, u kterých víte, že jste schopni je strávit bez potíží. Jezte pravidelně, zdravě a zároveň naslouchejte svému tělu.
3. Pozor na pití před jídlem i po jídle
I když se s nadsázkou říká, že hlad je převlečená žízeň, nesnažte se tělo ošálit tím, že si k jídlu nalijete plnou sklenici vody, aby vás to zasytilo. Pokud míváte potíže s nadýmáním, zkuste omezit pití alespoň půl hodiny před plánovaným jídlem, ale i po něm. „Vyzkoušejte to a vaše střeva vám poděkují,“ tvrdí Martin Kudera.
Pokud praktikujete pití vody s citronem ráno nalačno, můžete vyzkoušet alternativu v podobě jablečného octa, ve kterém je ideální poměr probiotik a prebiotik.
4. Nekupujte sycené nápoje
U nápojů ještě chvíli zůstaneme, protože při nevhodné volbě mohou být příčinou nadmutého břicha, zejména pokud se jedná o sycené nápoje. „Bublinky v sycených nápojích jsou tvořeny oxidem uhličitým, což je plyn. Je tedy logické, že když do sebe nalijete půl litru sycené limonády, způsobí to nepříjemný pocit nafouknutého břicha,“ popisuje Martin Kudera. Dejte raději přednost čisté vodě nebo neslazenému čaji.
5. Zařaďte do jídelníčku probiotika
Bakterie jsou přirozenou součástí našeho střevního mikrobiomu, přičemž k jeho správnému fungování je nutné, aby ho tvořily „přátelské“ bakterie. Respektive aby ve střevě byl optimální poměr mezi bakteriemi s pozitivním a negativním účinkem. Jak toho dosáhnout? Vyváženou pestrou stravou s příjmem probiotických bakterií. „Probiotika pomáhají regulovat fermentační procesy ve střevě, čím zmírňují nadýmání. Najdete je například v kvašené zelenině. Doporučuji pár vidliček kimchi ke každému jídlu a brzy pocítíte jeho přínosy,“ radí Martin Kudera.
Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách
Pozor, pikantní korejský salát kimchi (kimči či kimčchi) je skvělou prevencí proti nadýmání, ale ze začátku může naopak plynatost způsobovat. Jakmile si však na něj střevo navykne a střevní mikrobiom se „přenastaví“ a začne konečně správně fungovat, nadýmání přestane.
6. Pravidelně se hýbejte
Kromě změny jídelníčku a způsobu, jak jídlo jíte, hraje neméně důležitou roli v prevenci proti nadýmání pohyb. To potvrzuje i Markéta Brožová, hlavní trenérka z fitness centra pro ženy Contours, která říká, že když člověk cvičí, automaticky i lépe tráví. „Pohyb podporuje pohyby střeva a pomáhá i se zpracováním plynu ve střevech. Fyzická aktivita dokonce ulevuje v případě, že už máte problém. Běžte se projít, zajděte si na kruhový trénink nebo sedněte na kolo,“ doporučuje fitness trenérka.
Kvalitní jídlo, probiotika a pohyb – základ úspěchu
Nafouklé břicho dokáže znepříjemnit život a mnoha lidem způsobuje frustraci i z estetického hlediska. Co si budeme nalhávat, většina z nás touží po plochém břiše, zvlášť v plavkové sezóně.
Zkuste se proto zaměřit na tipy, které pro vás odborníci dali dohromady. Jezte pomalu, dostatečně se hýbejte, vybírejte si kvalitní potraviny, které jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a jiné živiny, zbytečně se nepřejídejte a vyzkoušejte probiotické potraviny.
Trápí vás nadměrné nadýmání?
Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.