Hlavní navigace

Lékaři pacientovi nahradili obě kyčle naráz. Taková operace se ale pro každého nehodí

Sdílet

Jedenašedesátiletému Rudolfovi nemoc zničila oba kyčelní klouby. Protože byl jinak v dobré fyzické kondici, lékaři se u něj rozhodli k mimořádnému zákroku: během jedné operace mu nahradili obě kyčle.

Operaci provedli ve Fakultní nemocnici (FN) Ostrava. Dvě endoprotézy naráz tam vyměnili pacientovi vůbec poprvé. 

Oba kyčelní klouby nahradili při jedné operaci 61letému Rudolfu LiterákoviProblém s klouby jsem měl od dětství, a i když mi lékaři zakázali jakýkoliv pohyb, neposlechl jsem je, vzpomíná pacient.

Do nemocnice jej dohnala těžká atróza kombinovaná s nekrózou, která poškozovala hlavice stehenních kostí. „Došlo k poruše cévního zásobení hlavice, kost odumřela a vlivem tlaku se zbortila. Zborcení výrazně urychlilo artrotické změny v kloubu,“ popisuje Pavel Douša, přednosta Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie FN Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Výsledkem bylo, že pan Literák trpěl nesnesitelnými bolestmi kyčlí a při chůzi nemohl odložit francouzské hole.

Plyšák výjimečně povolen aneb Když jde dítě na operaci Přečtěte si také:

Plyšák výjimečně povolen aneb Když jde dítě na operaci

Proč zákrok 2 v 1

Operace byla nezbytná. Důvodem, proč Pavel Douša nahradil obě kyčle endoprotézami při jedné narkóze, byla dobrá fyzická kondice pacienta a také fakt, že při výměně pouze jednoho kloubu by nemohl plnohodnotně rehabilitovat.„Pacient by trpěl výraznými bolestmi neoperované kyčle, které by mu v ní bránily,“ dodává Pavel Douša.

Operace byla bezproblémová a Rudolfa Literáka čeká standardní lázeňská rehabilitační léčba. Věří, že po ní bude žít plnohodnotný život bez bolesti. „Pár dnů po operaci nemám žádné bolesti, cítím se fantasticky, a hlavně se v noci vyspím, což byl předtím kvůli té bolesti velký problém,“ pochvaloval si pacient během rekonvalescence na Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství FN Ostrava. 

KL24

Víte, kde je v lidském těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?

Hltáte články o zdraví, čtete knížky o doktorech a sledujete seriály z lékařského prostředí? Tak to pro vás náš test možná bude až směšně lehký.

tiskové zprávě, kterou nemocnice k unikátnímu zákroku vydala, poděkoval pan Literák Pavlu Doušovi, že zvolil tento postup, a také všem zdravotníkům, kteří se o něj ve FN Ostrava starali.

Přednosta Pavel Douša už má připravené další adepty na voperování endoprotéz obou kyčelních kloubů naráz. Zdůrazňuje ovšem, že postup rozhodně není vhodný pro každého. „Bude standardem pro pacienty, kteří mají nekrózu obou hlavic nebo těžkou artrózu kyčle, ale jinak jsou v dobré fyzické kondici,“ podotýká ortoped.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).