Po ruské invazi na Ukrajinu, která způsobila celosvětový nárůst cen pšenice, se japonský potravinářský průmysl více zaměřuje na rýži jako její možnou náhradu, informuje Ministerstvo zemědělství ČR. Na rozdíl od pšenice, která se musí dovážet, je totiž rýže v Japonsku méně náchylná na výkyvy cen, proto v ní restaurace i producenti potravin vidí nové obchodní příležitosti.
Rýžové nudle na vrcholu popularity. Možná
Čínská společnost Tridor Holdings, která otevřela minulý měsíc první provozovnu restauračního řetězce v Tokiu a plánuje rozsáhlou expanzi do Japonska, bude pro svá jídla používat nudle vyrobené právě z čínské rýže, resp. z rýžové mouky. Zástupce společnosti věří, že se po pohankových (tzv. Soba nudlích) a dvojích pšeničných stanou rýžové čtvrtým nejpopulárnějším druhem nudlí v Japonsku.
Rýžové nudle jako součást jarního závitku, který je balený do rýžového papíru
V Česku se tento druh nudlí prodává už řadu let, ale s ohledem na vyšší cenu nejsou tak silným prodejním artiklem. A běžnou nabídku netvoří ani v českých restauracích.
Rýžový chléb jako náhrada pšeničného
Zatímco v Česku si pod pojmem rýžový chléb představíme křehké chleby z extrudované rýže, laicky nazývané polystyren, v Japonsku se do obchodů dostává pečené rýžové pečivo.
Protože se některé firmy v Japonsku snaží nahradit pšeničnou mouku rýžovou, vyrábí z ní chléb. Skupina Kameda Seika, významný producent rýžových snacků, nyní prodává chleba vyrobený z rýžové mouky pocházející z Japonska. „Na jaře společnost inovovala svou nabídku výrobků a díky nové technologii je její rýžový chleba příjemně žvýkavý,“ říká Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu.
Další společnost, Niigara Seifun, výrobce rýžové mouky, začala vyrábět směsi mouky na chléb, kde kombinuje rýžovou mouku domácí výroby s pšeničnou moukou. Mohou se stát inspirací pro celý svět? Pravděpodobně ne, jde o cestu zejména pro země, kde se rýže produkuje, nebo pro země sousední. Zde je cena rýže, potažmo rýžové mouky, přece jen nižší než v Česku.
Rýžová mouka, z níž se vyrábí rýžový chléb, těstoviny nebo papír
„Cena rýže je stabilnější než cena dovážené pšenice, což usnadňuje její použití v potravinářském průmyslu jako alternativní složky. Výrazný posun směrem k rýžové mouce by také mohl zbrzdit nedávný trend odklonu od rýže v japonské společnosti,“ dodává Irena Leopoldová.