Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru. Shrnuje v něm i základní doporučení týkající se opatření v prodejnách a také samotných zákazníků.
Máme se bát sáhnout na konzervu?
Otázka, zda se mohu nakazit, když „po někom“ sáhnu třeba na balení těstovin a následně na svůj obličej, prolétne hlavou asi každému. Původce onemocnění COVID-19 umí při určitých podmínkách přežít až 24 hodin na lepence a až několik dní na tvrdých površích, jako je ocel a plasty. Můžeme se tedy nakazit?
„Neexistují žádné důkazy o tom, že kontaminovaná balení, která byla vystavena různým podmínkám prostředí a různým teplotám, přenášejí infekci,“ uvádí se v dokumentu Evropské komise. „Aby se však vyřešily obavy, že virus vyskytující se na kůži by mohl být schopen přenosu do dýchacího systému (například dotknutím se obličeje), osoby, které nakládají s obaly, včetně spotřebitelů, by měly dodržovat pokyny orgánů v oblasti veřejného zdraví týkající se správné hygienické praxe, včetně pravidelného a účinného mytí rukou.“
Podle úřadů pro bezpečnost potravin v členských státech EU je velmi nepravděpodobné, že bychom se mohli onemocněním COVID-19 nakazit prostřednictvím manipulace s potravinami. Evropský úřad pro bezpečnost potravin kromě toho uvedl, že v současné době neexistuje žádný důkaz o tom, že potraviny jsou pravděpodobným zdrojem nebo cestou přenosu tohoto viru.
Galerie: Správné mytí rukou jako ochrana před nákazou
Ovoce vybírat raději očima
V prodejnách teď panují mnohem přísnější hygienické nároky. Pracovníci, kteří musí manipulovat s potravinami (například bourání masa, krájení masa nebo mléčných výrobků, čištění ryb, balení ovoce a zeleniny), nosí rukavice a často je vyměňují nebo si často myjí ruce. Odborníci z Evropské komise ale apelují i na nás, zákazníky:
„Svou úlohu by měli hrát i spotřebitelé. Obecně správná hygienická praxe vyžaduje, aby zákazníci v obchodech nesahali na jiné potraviny, než které mají v úmyslu koupit, aby se zabránilo kontaminaci jakýmkoli patogenním původcem, který by se mohl vyskytovat na jejich rukou,“ uvádí se v dokumentu Evropské komise.
Ostatně v některých členských zemích EU je používání jednorázových rukavic u ovoce a zeleniny v supermarketu už dlouho zavedeno nezávisle na dnešní situaci a zákazníci je podporují.
Co všechno má zajistit prodejna
Na bezpečném nakupování se mají podílet obchodníci i zákazníci. Odborníci z Evropské komise shrnují, co všechno by teď mělo být samozřejmostí a pro nás možná i vodítkem k tomu, kde raději nakupovat, protože je to bezpečnější prostředí:
„Vzhledem k tomu, že virus způsobující onemocnění COVID-19 je odolný zejména na hladkých inertních površích, jako jsou plasty a korozivzdorná ocel, doporučuje se maloobchodníkům tyto plochy často čistit. Jedná se například o nákupní vozíky nebo příruční scannery. Měly by se pravidelně dezinfikovat košíky.“
Bezpečná fyzická vzdálenost mezi nakupujícími se může podpořit třeba tím, že se vyznačí určité odstupy na podlaze.
Použijte vozík. I na pár věcí
K bezpečné vzdálenosti nás nakupujících mohou dobře posloužit nákupní vozíky (jak omezit přenos infekce z nich, jsme psali zde). Jejich častější použití namísto košíků doporučuje i Evropská komise. Mohou být volbou nás zákazníků, ale také nám je třeba u vchodu doporučí přímo zaměstnanec prodejny.
„Maloobchodníci mohou rovněž vyzvat zákazníky, aby si nosili své vlastní nákupní tašky,“ píše se dále v dokumentu. „Pokud to dodávky umožňují, mohou maloobchodníci zvážit poskytnutí dezinfekčních prostředků nebo dezinfekčních ubrousků na ruce u vchodu, a dokonce distribuovat jednorázové rukavice, když se lidé v obchodech potřebují dotýkat nebalených potravin, jako je ovoce nebo zelenina. Pokud maloobchodníci poskytují hygienické prostředky, musí trvat na tom, aby je zákazníci využívali, a u jednorázových rukavic zajistit jejich vhodnou likvidaci.“
Shrnuto a podtrženo
Navzdory velkému rozsahu pandemie nebyl dosud hlášen žádný přenos onemocnění COVID-19 prostřednictvím konzumace potravin. Proto, jak uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin, neexistuje žádný důkaz, že potraviny představují ve vztahu k onemocnění COVID-19 riziko pro veřejné zdraví.
Za hlavní způsob přenosu onemocnění COVID-19 se považuje přenos z jedné osoby na druhou, zejména kapénkami z dýchacích cest, když nakažená osoba kýchá, kašle nebo vydechuje. Na dodržování doporučení a bezpečí během nakupování bychom ale měli dbát všichni.
Informace o COVID-19 na jednom místě
Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.