Konkrétně v případě zvěřiny činí spotřeba na osobu a rok pouhý jeden kilogram, což je jak z nutričního hlediska, tak z pohledu možného obohacení jídelníčků docela škoda.
Sezónně nejlepší příležitostí k ochutnání zvěřiny je přitom nynější období, kdy je její nabídka vzhledem k podzimním honům nejrozsáhlejší. Spotřebitelé si přitom mohou maso ze zvěřiny objednat prostřednictvím různých typů e-shopů, nakoupit v některých specializovaných prodejnách, případně mohou využít nabídky chovatelů zvěře sdružených v Asociaci farmových chovů jelenovitých, což jsou ale zvířata chovaná v oborách, byť přírodě blízkým způsobem. Nemají nicméně statut zvěřiny, ale hospodářských zvířat.
Jíte zvěřinu?
Pravou zvěřinu původem z našich lesů ale také již nějakou dobu nabízejí sami lesníci, konkrétně státní podniky Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky. Seznam prodejních míst si mohou zájemci prohlédnout na webu Z lesa na stůl.
Maso z lesa vám naporcují
Bohužel, pro řadového spotřebitele jde především o prodej nezpracované zvěřiny v kůži a peří, prodej se týká například i bažantů, což většinu zájemců o zvěřinu odrazuje, neboť ke zpracování takto nabízené zvěře nemají obvykle ani potřebné znalosti, ani nástroje, byť výhodou takového nákupu je skutečně velmi nízká cena.
To se ale změnilo na jaře letošního roku, kdy Vojenské lesy a statky zprovoznily bourárnu zvěřiny, kde lze produkty z ní zakoupit již naporcované, podle přání zákazníka. Uvedená bourárna se nachází ve Chvalšinách na Českokrumlovsku a nabízí svým zákazníkům srnčí, jelení a kančí maso.
Jde přitom o zvěřinu, která byla ulovena v naší zemi a u níž existuje jak záruka původu a odborného zpracování, tak třeba také toho, že zákazníci mají k dispozici produkty, které neprošly procesem zmrazení, což je z nutričního i senzorického hlediska také záruka nejvyšší kvality.
V nabídce je i tuzemské biohovězí a ryby
Tu navíc zvyšuje zrání zvěřiny v optimálních teplotních podmínkách hlídaných senzory a kontrolovaných dozorovými orgány. Strukturu nabídky i aktuální ceník si mohou potenciální zákazníci prostudovat na webu Vojenských lesů a statků.
Ve Chvalšinách je navíc kromě zvěřiny možné zakoupit také biohovězí z tuzemských chovů skotu, a dokonce i tuzemské sladkovodní ryby v mimořádně širokém spektru druhů, z rybníků, které také spravují Vojenské lesy. Se zvěřinou a dalšími produkty z Chvalšin se lze také setkat v některých restauracích, například ve wellness centru Frymburk, především ale v rekreačním a společenském centru VLS Olšina na břehu stejnojmenného, v zemi nejvýše položeného chovného rybníka. Ten se bude letos lovit na státní svátek 28. října, což tak bude v tomto případě i svátek kulinářský.
Bourárna zvěřiny ve Chvalšinách je v současné době zatím jedinou bourárnou v Česku, v níž lze zakoupit porcovanou zvěřinu z našich státních lesů. I vzhledem k tomu, že jde o oblast Šumavy, umí si na rozdíl od obyvatel měst část místních občanů s ulovenou zvěřinou poradit, a i proto lesy plánují otevřít další místa s prodejem porcované zvěřiny ve větší blízkosti větších měst, například v Brdech, ve své divizi Hořovice.
Na zmiňované webové stránce Z lesa na stůl se lze také inspirovat „recepty od našich lesníků“, nebo využít dalších prodejních míst, v nichž lze zakoupit, byť neporcované, další druhy zvěře, jako je daněk, muflon nebo jelen sika.