Je tomu téměř rok, co Svaz pekařů a cukrářů (SPK) apeloval na vládu, aby včas zasáhla, omezila vývoz české pšenice do zahraničí a poskytla dotace pekárnám. V opačném případě prý dojde ke skokovému zdražení pečiva. „Šumava by stála 60 Kč,“ varoval tehdy svaz. Dnes přichází s přívětivější zprávou. Ceny pečiva už dramaticky neporostou.
Vývoj cen chleba
Za zdražování pečiva mohly vysoké náklady: plyn i suroviny
Za radikálním navýšením ceny pečiva přitom nestála jen nejvyšší nákladová položka, tedy mouka, která meziročně v dodavatelských cenách stoupla o 80–90 % dle druhu, ale i energie, hlavně zemní plyn, kterého pekárny spotřebují velké množství. Ten v průměru stoupl pro pekárny o 350 %, některým stoupla cena plynu až 12×.
„Z dalších surovin používaných v pekárenství zdražily tuky o 100 %, cukr o 100 %, droždí o 60 %. Dále samozřejmě mzdové náklady, které přesto v pekárnách jsou nejnižší ze všech potravinářských oborů, elektřina, vodné a stočné, údržba strojů a technologie a úroky z úvěrů. V současné době celkové náklady stouply o 80–100 % meziročně dle druhu pečiva, a hlavně dle cen energií konkrétní pekárny,“ řekl již dříve pro náš server výkonný ředitel SPK, Bohumil Hlavatý.
I přes promítnutí této skutečnosti do ceny výrobků v loňském roce muselo svůj provoz ukončit několik desítek převážně malých rodinných pekáren.
Galerie: Nejprodávanější chleba v supermarketech v roce 2021
Razantní nárůst cen pro letošní rok už se neočekává
Ještě na sklonku minulého ruku široká veřejnost spekulovala nad tím, jak se pekaři popasují s cenami, které je za energie, často zastropované do konce roku 2022, a suroviny čekají v novém roce. Spekulovalo se i o snížení gramáže pečiva, při zachování ceny. Situace se ale aktuálně stabilizovala.
„Dle našich předpokladů by v letošním roce již nemělo docházet ke skokovému zdražování pečiva, jako tomu bylo v roce 2022. Růst cen očekáváme v řádu jednotek procent. Vše bude záviset na vývoji cen vstupních surovin a energií a pohonných hmot, který už by však dle predikcí neměl být tak razantní, jako tomu bylo v minulém roce. Pekaři tak nebudou nuceni dále zvyšovat ceny svých výrobků,“ řekl Bohumil Hlavatý s tím, že i přes krach některých malých pekáren zůstává Česká republika v produkci pečiva soběstačná.