Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké

2. 12. 2016

Sdílet

Skořice, hřebíček, anýz, zázvor a badyán. Zhluboka se nadechněte. Cítíte Vánoce? Už klepou na dveře, je tedy nejvyšší čas pustit se do perníčků, které ozdobí jak slavnostní stůl, tak třeba i vánoční stromeček.

Pečení perníčků má dlouholetou tradici. Do českých zemí se údajně dostaly v první polovině 14. století. Byly oblíbené nejen pro nevšední chuť, ale i pro svoji trvanlivost. Základem je tzv. perníkové koření, které dnes běžně zakoupíte v obchodech. Nicméně si jej můžete připravit v hmoždíři sami.

Perníkové koření:

  • vrchovatá lžička mleté skořice
  • 6 hřebíčků
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 pepřových kuliček
  • necelá lžička mletého zázvoru (není nutné)
  • půl lžičky anýzu
  • větší hvězdička badyánu

Všechno koření rozdrťte v hmoždíři a následně do něj přidejte ještě trochu nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.

Recepty na perníčky

Receptů na perníkové těsto je mnoho a většinou platí, že se s jejich pečením musí začít v prvním adventním týdnu, aby stihly do Vánoc změknout. Trochu jiné je pak těsto na perníčky, kterými si chcete ozdobit vánoční stromeček nebo třeba vánoční stůl. Zejména u dětí je oblíbený upečený betlém nebo vánoční stromeček.

Tradiční perníčky, které potřebují odležet

  • 1 kg hladké mouky
  • 360 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 12 lžic medu
  • 5 lžic másla nebo jiného tuku
  • 3 lžíce kakaa na pečení
  • 3 lžíce rumu
  • 2 kypřicí prášky
  • lžíce perníkového koření  

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience a poté do nich postupně přidejte všechno ostatní. Vykrájené perníčky dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.  

Do perníkového těsta můžete přidat například i mleté ořechy.

Perníčky jako dekorace

Perníky, které jsou určené na stromeček nebo pro přípravu dalších dekorací, musejí být tvrdší. Proto se připravují z trochu jiného těsta.

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g medu
  • 150 g cukru krystal
  • 1 celé vejce
  • 2 kávové lžičky jedlé sody
  • 2 kávové lžičky perníkového koření
  • špetka vody

Nejprve vařte cukr s vodou, následně přidejte med a nechte vychladnout. Postupně přimíchejte směs sypkých ingrediencí a na závěr vejce. Vše důkladně propracujte. Těsto nechte minimálně dvě až tři hodiny odpočívat v lednici.

Při vykrajování nezapomeňte udělat do celých tvarů díru pro protažení stuhy, abyste pak mohli perník zavěsit na stromeček. 

Vykrájené kousky dejte péct asi na osm minut do trouby předehřáté na 170 °C.

Perníček hned po upečení měkký

Nestihli jste upéct perníčky v předstihu? Vyzkoušejte recept na měkké perníčky, které můžete servírovat prakticky ihned po vychladnutí. Někdo je má dokonce raději než perníčky tvrdé.

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g tuku
  • 2 lžíce rozpuštěného medu – s medem opatrně, pokud byste ho přidali víc, perníčky by nemusely změknout!
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody

Nejprve utřete vejce s cukrem a tukem. Postupně přidejte i zbylé ingredience a vypracujte těsto.

Vykrájené perníčky dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.  

Tip při přípravě těsta: Perníčky zůstávají po upečení hladké, pokud se dělají z odpočinutého a hodně prohněteného těsta

 

Zdobení perníčků

Zdobení může být naprosto jednoduché, nebo můžete naopak popustit uzdu fantazii a vytvořit skutečné umění.

V tom případě je základem ani ne moc řídká, ani ne moc tuhá poleva. Měla by být vláčná a z vařečky nebo lžíce zlehka odkapávat.

Použít můžete buď klasickou bílkovou polevu: 1 bílek, 20 dkg moučkového cukru a několik kapek citronové šťávy, nebo citronovou polevu: 100 g moučkového cukru zalijte lžící horké vody a zakapejte dvěma lžícemi citronové šťávy. Citron můžete nahradit rumem ve stejném množství.   

Tipy při zdobení perníčků:

  • Je-li poleva moc řídká, přidejte cukr.
  • Je-li poleva moc hustá, opatrně přidejte teplou vodu.
  • Polevu je třeba třít dlouho a dohladka. Lépe ručně, aby v ní nebylo moc vzduchu.
  • Zdobte ihned po přípravě polevy. Poleva by neměla před použitím na povrchu oschnout.
  • Lépe zdobit až několik dní po upečení, poleva se neloupe a nepraská
  • Místo zdobiček můžete použít i běžný mikrotenový sáček. Stačí ustřihnout roh.
  • Cukr do polevy dvakrát prosejte, bude pak hladší.
  • Nemusíte se spokojit jen s bílou barvou, pokud do polevy přidáte potravinové barvivo nebo šťávu. Například když nahradíte citronovou šťávu šťávou z vymačkaného kiwi (3 lžíce), docílíte zelené barvy. Růžovou vám vytvoří tři lžíce malinového sirupu.
  • Při lepení u chaloupek a stromečků se používá hustá poleva obarvená kakaem.
  • Směsi na potírání kvůli „dobarvení“ je nejlepší rozmixovat a přecedit, aby nezůstaly žmolky.
  • Nechte polevu na perníčkách pořádně zaschnout.

Jednoduché zdobení

Perníčky nemusejí být malované, stačí, když je ještě teplé z trouby potřete rozšlehaným vajíčkem. Budou krásně lesklé.

Do rozšlehaného vajíčka můžete přidat potravinářské barvivo. Tím získáte třeba červené, žluté nebo zelené perníčky.

Případně je můžete po upečení namočit do připravené polevy (moučkový cukr s rumem), která po ztvrdnutí lehce popraská a výsledný efekt připomíná jinovatku.

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).