Petříku, sám jsem 2x musel hubnout, protože jsem měl prostě chuť tu na uzené a tu na sladké.
Faktem je, že zhubnout sem musel "menší porce a velký pohyb", udržet váhu "menší porce a pohyb".
Můžeš lidem lhát ve stylu "je to hormonama, nemocí atd.", a na to platí nekorektní citát jednoho dietologa "proč tedy nikdo v koncetráku netrpěl obezitou?".
Dnešní hyperkoretní svět, kdy za všechno můžou lidé okolo, jenom sami lidé nemůžou za nic je ubohost. Jooo, někdo má vrozenou cukrovku, toho lituju a má pochopení, ale kolik jich v populaci je? A k tomu přidám lidi co mají cukrovku ke které se prožrali, ale ti říkají "já nic to geny"...
A vtipné je, že u obezity, která je spůsobena jenom přežírání chtějí lidé litovat jako kdyby měli vrozenou cukrovku. Já se ptám proč být hyperkorektní? Jooo, soou lidé jako Vy co aasi věří tV nova, že lidé za nic nemůžou a tlustí jsou protože se svět okolo nich spolčil, ale to vypovídá spíše o vaší důvěře a inteligenci, než o faktu, že se nesmí žrát, ale jíst....
Nefunguje, pretoze obezny clovek je v bludnom kruhu http://youtu.be/Yo3TRbkIrow
"Nikdy není dobré zcela vyřazovat určitou skupinu potravin ze své stravy."
Takže třeba cukrovinky? Nikdy? Co třeba celiaci a lepkové obilniny? Nikdy? Co třeba lidí s laktózovou intolerancí a mléčné výrobky? Nikdy? Co třeba lidé s narušeným metabolismem glukózy a bohaté zdroje sacharidů?
"Základ stravy mají tvořit komplexní sacharidy (v průměru mají sacharidy hradit 50 až 55 % z celkového energetického příjmu), do 30 % tuky a zbytek bílkoviny."
Říká kdo na základě čeho? Jaká je evoluční logika tohoto rozdělení? Proč žijí na světě zdravě jedinci i s úplně jinými poměry?
"Chybou bývá také nedostatek bílkovin, vyřazování některých potravin (typicky pečivo, přílohy)"
A co teda to pečivo obsahuje za důležité a nenahraditelné živiny? Nebo jenom si někdo dovolil sáhnout na modlu současné "výživové pyramidy" těžce a nesmyslně nakloněné ve směru obilnin a je potřeba ji bránit do konce dechu bez ohledu na stav vědeckého výzkumu?
Má tenhle konglomerát neustále jenom opisovaných tvrzení jiný účel než propagaci jedné nálepky udávané kdejaké "potravině" typu polévky z pytlíku?
Kde je nějaká individualizace doporučení, proč mají všichni jíst stejně?
Jasne, budeme cist clanky s milionem zavorek (neplati pro celiaky), (neplati pro laktoza intoleranty), (neplati pro ty, kdo neveri pecivu).
Nebo proste staci umet cist a odhadovat vyznam ve stylu (tohle asi nebude platit obecne). Jenze tahle bezna logika asi neplati pro EC.
Ale my to chápeme, jenom ty chceš absolutní text.
Co je těžkého pochopit "strava má být vyvážená se všemy druhy jídla od masa pro zeleninu". Ale někdo komu diagnostikovali celiakii, vyřadí co nesmí, ale zbytek populace to neudělá a tak pro různé alergie.
Ale proč použít mozek, když se najde někdo jako vy kdo chce aby někdo slyšel (i když je do každému někde) "já nemůžu protože jsem celiakik", A CO JAKO, tak prostě nebudeš jíst co nesmíš, ale proč nám to říkáš? Od toho máš kamarády, manželku rodinu, zbytek pupulace nezájímá ani tvoje existence, natož co nemůžeš jíst....
To jsou zase vysoce 'kvalitni' rady. Kdyz tak vidim ty modelove snidane, prijde mi, ze je musel sestavovat clovek, jez nikdy nebyl zamestnanec. Docela rad bych si nechal ukazat ve ktere podnikove kantyne se da takova strava dostat. A o moznosti v praci posvacit, nelze uz hovorit jinak nez o blahove naivite.
Cim se autori techto 'moudrych' rad zivi, ze jsou tak odtrzeni od reality?
Praktičtější rada je použít nějakou online výživovou kalkulačku (kaloricketabulky.cz, stobklub.cz, ...) a poctivě tam zapisovat stravu. Ono už z toho vypadne, čeho je moc a čeho málo. Až se to člověk naučí, může s tím přestat.
A myslím, že se to vyplatí i někomu, kdo zdánlivě problém s nadváhou nemá. Třebas nějaký nepoměr kompenzuje sportem či hladověním, nakonec na to dojede.