Podle mě klíčky ječmene moc beta glukanu neobsahují, zato asi obsahují beta a gama tokoferoly, které jsou rozhodně dost důležité - ono totiž zdaleka ne všechny výhody ječmene jsou v beta glukanech...
Jinak k těm beta glukanům. Skoro všichni bodybuildeři a sportovci jedí ovesnou kaši. I gladiátoři jedli ráno ječnou kaši. Všichni co tomu trochu rozumí dávají přednost beta-glukanům před tou ostatní vlákninou a jedí je každý den, takže tenhle výzkum se mi zdá jako nanejvýš rozumný, i když podle mě i ten "normální" ječmen obsahuje beta glukanu víc než dost.
Dobrý den, Viktore, nejsem si jistá, jak svůj dotaz myslíte. Pokud jde o obsah beta glukanu v mladém ječmenu, tlumočím odpověď autora článku: "Neznám přesné hodnoty, ale logicky tam musí být beta glukanu méně, protože je to polysacharid, tedy složitý cukr, což je vlastně vláknina, a cukr se v kytkách (hospodářských rostlinách) tvoří spíš na konci, než na začátku vegetačního období... viz vinné hrozny, ovoce a zelenina." Zdravím, LK, Vitalia.cz