Návrat k přírodě: Zelené potraviny

12. 4. 2016

Sdílet

Stávají se trendem jedenadvacátého století. Slyšeli jste o zelených potravinách? Které to jsou a proč jsou zdraví prospěšné? Řeč bude zejména o chlorelle, mladém ječmeni a dalších.

Proč užívat zelené potraviny?

  • jsou antioxidační, chrání nás tedy před onemocněním
  • jsou komplexní: obsahují takřka všechny živiny nutné ke správné funkci našeho těla, a to v ideálním poměru
  • mají detoxikační schopnosti
  • jsou jednoduché na přípravu
TIP serveru Vitalia.cz: 5 metod půstu a detoxikace

Chlorella

Chlorella je poměrně bohatým zdrojem některých vitaminů a minerálních látek. Oblíbili si ji hlavně vegetariáni, protože obsahuje mimo jiné vysoce stravitelné bílkoviny.

Jde o sladkovodní řasu, která roste zejména v Asii a Austrálii. K užívání bývá šetrně usušena a upravena tak, aby se zachovaly všechny biologicky hodnotné látky. K sehnání je buď ve formě tablet, nebo rozdrceného prášku, který se rozmíchá ve vodě.

Přípravky s chlorellou neobsahují žádné konzervační ani jiné přísady. Mohou ji užívat jak děti, tak těhotné ženy.

„U chlorelly je důležité místo pěstování, protože jen při dostatku slunce je u ní vysoký obsah chlorofylu a dalších vitálních látek. Také je velmi důležité, zda firma výrobce nebo dovozce testuje chlorellu na obsah těžkých kovů,“ říká Ivana Minaříková ze Zelenepotraviny.com a dodává, že další důležitou věcí je dezintegrace (rozrušení buněčné stěny vysokým tlakem). „Při dezintegraci je vstřebatelnost prospěšných látek až 80 %. Pokud není dezintegrovaná, využitelnost velmi klesá,“ doplňuje Ivana Minaříková.

Tablety:

Tablety se díky pomalejšímu trávení vstřebávají úplněji než drcený prášek.

Ceny se liší zejména podle velikosti balení. Za zhruba 100 tablet zaplatíte od 60 korun.

Chlorellu lze užívat v neomezeném množství.

Drcený prášek:

Vstřebá se rychleji než tablety.

Cenově vyjde chlorella ve formě drceného prášku podobně jako v tabletách. Za půl kila zaplatíte okolo 1400 korun.

  • Např. Chlorella Manna

Drcený prášek lze pít ve studeném nápoji, případně přidávat do salátových zálivek.

Proč chlorella?

  • zvyšuje imunitu, zmírňuje záněty (např. dásní, afty), problémy s opary, vředy a alergiemi
  • omlazuje organismus a podporuje trávení
  • upravuje metabolismus, snižuje cholesterol
  • chrání srdce a cévy a je prospěšná při chudokrevnosti
  • prevence osteoporózy: obsahuje množství vápníku 
  • působí proti stresu, zlepšuje spánek, myšlení a paměť
  • snižuje tělesné pachy

Mladý ječmen

Mladý ječmen je komplexním zdrojem vitaminů, minerálů a stopových prvků ve vyváženém poměru.

Klíčové je právě stáří sklízené rostliny. Měla by být sklízena při výšce okolo 20 až 25 centimetrů. S narůstající délkou výhonků ztrácí ječmen živiny i charakteristickou sytě zelenou barvu a postupně usychá. „Lepší je zvolit odšťavený produkt. Ten, který je pouze vysušen a namlet, nebude mít takový obsah látek jako odšťavněná šťáva, na kterou bylo spotřebováno velké množství suroviny,“ doporučuje Ivana Minaříková a dodává, že je samozřejmě lepší, pokud se ječmen pěstuje na organické půdě pod dostatečným slunečním zářením.

Můžete jej užívat buď ve formě sušeného prášku, nebo v tabletách.

Tablety:

Tablety se díky pomalejšímu trávení vstřebávají úplněji než drcený prášek.

Ceny se liší zejména podle velikosti balení. Za 150 tablet zaplatíte okolo 350 korun.

Drcený prášek:

Drcený prášek je lépe stravitelný než tablety. Přidává se do studených nápojů, lze jej přidat i do zálivek salátů a dalších studených pokrmů.

  • Např. Organic WAY (cena od 200 korun za 100 gramů)

Proč mladý ječmen?

  • zpomaluje buněčné stárnutí
  • léčí nemoci kůže (ekzém, lupénka apod.)
  • léčí a pomáhá při dýchacích potížích (astmatu)
  • pomáhá při nadváze, reguluje hladinu cholesterolu, pomáhá při zácpě (je vhodný také při Crohnově chorobě)
  • zlepšuje výrazně krevní obraz (prospěšný u chudokrevnosti), je prospěšný při kardiovaskulárních onemocněních
  • zlepšuje spánek, myšlení a paměť

Další zelené potraviny

Spirulina

Jde o sladkovodní sinici, která se hojně pěstuje hlavně v Japonsku. Obsahuje zejména vitaminy z řady B, vitamin C, vitamin D, vitamin A a vitamin E a karoteny. Je bohatá na bílkoviny, vhodná tedy pro sportovce a vegetariány.

Mladá pšenice

Mladá pšenice obsahuje řadu vitaminů, minerálů, stopových prvků, enzymů a aminokyselin.

Proč mladá pšenice?

  • má příznivý vliv na celý trávicí trakt
  • podporuje imunitu organismu
  • působí příznivě při zpomalování procesu stárnutí buněk, při detoxikaci a regeneraci organismu
  • dodává energii, je vhodná pro rekonvalescenty a fyzicky náročné profese i sportovce

Odborná spolupráce:

Ivana Minaříková

www.zelenepotraviny.com

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).