Upozornění: Nejedná se o Knínický hostinec v Moravských Knínicích.
V rámci kontrol hygienického stavu tzv. provozoven společného stravování narazili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) na „značně zlý stav v provozovně Hostinec Knínice,“ jak nález komentuje sama inspekce na svém Facebooku Potraviny na pranýři.
Při kontrole v prostorách provozovny, která přitom zvenku působí pěkně a upraveně, byla zjištěna řada závad, mimo jiné výskyt myšího trusu a výskyt dvou mrtvých hlodavců. Jednu myš nalezli inspektoři pod nevyužívaným sporákem a druhou přímo v hrnci s olejem. Pokud byste čekali, že se jednalo o nějaký hrnec zasunutý a zapomenutý v koutě, byli byste na omylu. Nádoba se nacházela přímo na pracovní ploše mezi sporákem a lednicí.
Tím ale zjištění nekončí: „Vnitřní prostor lednice zapáchal po kažení a měl zaplísněné dno. Celkový stav provozovny nebyl v dobrém stavu. Inspektoři byli nuceni přikročit k uzavření prostor kuchyně a výčepu,“ uvádí SZPI.
Zjištěné skutečnosti v Hostinci Knínice:
- výskyt myšího trusu,
- výskyt mrtvých myší,
- výskyt plísní v chladicích zařízeních,
- výrazně zanedbaný úklid,
- výrazné znečištění všech prostor,
- nečistoty na podlaze,
- nečistoty na regálech či zařízeních,
- silně znečistěná chladicí zařízení (nejsou jiné skladovací prostory),
- poškození stropu,
- riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor.
Zdroj: SZPI / Potraviny na pranýři
O výsledku této i dalších kontrol inspekce pravidelně informuje na webu Potraviny na pranýři. Zveřejňuje zde i nálezy z výroby a prodeje potravin.
Na provozovny společného stravování dohlížejí také hygienické stanice. Podle aktuální zprávy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje uzavřeli loni hygienici jen ve středních Čechách osm restaurací.
Galerie: Potraviny na pranýři 2017