Není tak dlouho, co naopak potravináři propagovali částečně ztužené tuky, protože ty neobsahují tu fuj fuj nasycené mastné kyseliny jako jsou v plně ztužených tucích, ale naopak obsahují nenasycené tuky prospěšné pro naše zdraví. Testem, jestly ty tuky v částečně ztužených tucích náhodou nejsou škodlivé se nezabývali, tehdejší výklad výživářského náboženství považoval všechny nenasycené tuky za manu nebeskou.
Až vám bude někdo radit, co si dávat na talíř, vemte požádnou hůl a žeňte ho až do moře.
Ztužené tuky nikdy neprošly žádným pořadným testem a jejich škodlivost tak nejsme schopni aktuálně objektivně posoudit. U transmastných kyselin poukazoval na možný problém Kumerow v 50. letech, tedy několik desítek let po začátku jejich konzumace. Ještě v 80. letech byly propagovány jako zdravé - 30 let po prvních objevech jejich dopadů(!). CSPI a další mohutnými kampaněmi donutily fast-foody jejich zařazení na úkor tradičního loje. Tak jako byly dopady částečně ztužených tuků dlouho nezkoumány a první problematické otázky značně upozaďovány, tak nyní nevíme nic o plně ztužených tucích. Přitom při ztužování vznikají desítky různých mastných kyselin, které se v přírodě nevyskytují a my prostě nevíme, co s nima tělo dělá. Není to sranda, například tělo obecně používá tuky na stavbu membrán buněk a když se změní vlastnosti těchto membrán.. zkrátka prohlásit, že plně ztužené tuky JSOU BEZPEČNÉ je nesmyslné riziko.
A radit smažit na řepkovém nebo slunečnicovém oleji? To autor upad z jahody na znak. Tyhle oleje mají vysoký podíl PUFA, které jsou vysoce nestabilní - rychle podléhají oxidaci a při zahřívání vzniká velké množství karcinogenních látek (aldehydy, formaldehydy a jiné - si vyhledejte např. HNE)a to při teplotách nižších než je nesmyslně naduživaný kouřový bod.
K teplotní stabilitě doporučuji tento experiment:http://www.dailymail.co.uk/health/article-3176558/It-s-healthier-cook-LARD-sunflower-oil-Extraordinary-experiment-shows-ve-told-cooking-oils-wrong.html
Možná by to chtělo problematiku víc studovat a míň o ní psát. (a už vůbec se nespoléhat na organizace s jasnými vazbami na průmysl výroby jídel typu Vím co jím)
Tuky jsou pro mě stále záhadou, tolik protichůdných názorů a pořád nějaké nové pravdy-nepravdy-mýty. Každý tlačí to své, i když někdy je to i prospěšné, třeba tu:http://magazin.aktualne.cz/vsichni-se-zaklinaji-olivovym-olejem-rika-cesky-vyrobce/r~ec390a1ecf1011e4890a0025900fea04/. Jsem pro panenské oleje, ale na čem smažit opravdu nevím.