Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly ochucené nealkoholické pivo. Novinka s unikátním příchutěmi je už pár týdnů na trhu. Jak chutná a jak vůbec k zajímavé spolupráci došlo?
Dva silní hráči poprvé spolu na trhu s jedním výrobkem
Několikaměsíční vývoj novinky zpečetily podpisy zástupců Mattoni 1873 a národního pivovaru Budějovický Budvar už před Vánoci 2021. Jde o dosud zcela ojedinělé propojení dvou tak významných zástupců světa alkoholických a nealkoholických nápojů, jejichž historická tradice sahá do 19. století.
„Ze spolupráce s Budějovickým Budvarem jsem nadšen. Vyvinuli jsme fascinující, skvěle chutnající, prostě ten nejlepší produkt a já jsem šťasten, že naše firma může nyní spotřebitelům přinést kompletní nabídku všech druhů nealkoholických nápojů. Mattoni si zakládá na inovacích a dlouholeté znalosti chuťových trendů na trhu a v Budvaru jsme našli toho nejlepšího partnera, který nám pomůže vykročit novým směrem,“ neskrýval nadšení Alessandro Pasquale, generální ředitel Mattoni 1873 už začátkem tohoto roku.
Výroba nealko piva Birgo
Tehdy ale ještě nechtěl prozradit detaily spolupráce. Dnes už víme, že Mattoni a Budvar pracovaly na vývoji nového výrobku z kategorie tzv. beermixů, který je určen primárně pro české milovníky ochucených nealkoholických piv. Jmenuje se Birgo.
Birgo nabízí i unikátní příchuť
Pivní základ vychází z receptury piva Budvar nealko. Značka Mattoni využila své bohaté zkušenosti s chuťovými preferencemi spotřebitelů a pečlivě vyladila konečné příchutě, protože hořkost nealkoholického piva vyžaduje speciální kombinace chutí i jejich intenzitu. Vedle dvou tradičních a oblíbených citrusových mixů Grapefruit a Citron-Limetka se Birgo objevuje i v jedinečné variantě Mango-Limetka, kterou na českém trhu žádný jiný výrobce nenabízí.
Vizuál nového produktu
Složení Birgo podle výrobce odpovídá trendům kategorie beermixů a posouvá je ještě dále, ať už důrazem na svěží chuť s nižším než obvyklým obsahem přidaného cukru, nebo naopak vyšším podílem pivní složky v nápoji.
Novinka se vyrábí výhradně v Budějovickém Budvaru, a to na nové, moderní lince s hodinovou kapacitou 55 000 plechovek, jejíž instalaci oznámil pivovar začátkem roku.
Birgo fandí recyklaci a zálohování
Birgo je jako první nealko pivo v České republice baleno do papírových multipacků, jež navíc neobsahují lepidlo. Jedná se o technologii tzv. wrap-around s obsahem recyklovaného papíru, jejíž použití ušetří 16 % uhlíkové stopy oproti klasickým plastovým fóliím. Samotný materiál plechovek pak obsahuje 74 % recyklovaného hliníku.