Nebezpečí skladování limonád v zaparkovaných automobilech v horkém letním počasí zatím bylo podceňováno, uvádí Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP). Na svém webu Bezpecnostpotravin.cz publikuje článek o výzkumu, který provedla japonská společnost Shimadzu a který poukázal na znepokojivý obsah antimonu v PET lahvích.
Nápoj je v pořádku, obal je v pořádku…
Výzkum objasnil až doposud málo vnímané riziko použití potravinářských obalů vyrobených z polyethylentereftalátu (PET). Přítomnost antimonu v obalovém materiálu v kombinaci s baleným zdravotně nezávadným nápojem se stává potenciálním nebezpečím. Při výrobě PET obalů se totiž jako katalyzátor používá oxid antimonitý (Sb2O3). Z tohoto důvodu je v každém kilogramu této umělé hmoty obsaženo více než sto miligramů antimonu.
Z farmakologického hlediska je antimon přechodový prvek mezi těžkými kovy a arzenem, vedle něhož stojí v periodické tabulce a s ním společně se vyskytuje i v přírodě. Také sloučeniny antimonu působí obdobně jako sloučeniny arzenu, tedy jako silné dávidlo.
Časopis News zveřejnil výsledky vědeckých pokusů, během nichž se provádělo systematické proplachování PET obalu. Ze získaných údajů vyplývá, že nesmí být přehlížena možnost kontaminace baleného nápoje a její následky.
V rámci studie byly zkoumány minerální vody a nealkoholické nápoje stáčené do různých druhů PET lahví a bylo zjišťováno množství antimonu, které se do nápojů dostalo.
… ale v teple je nenechávejte pohromadě
V průběhu pokusů se ukázalo, že kyseliny, které jsou složkou mnoha nápojů, působí tak, že se z lahví uvolňuje antimon ve vyšších koncentracích, než je tomu v případě vody, která je z tohoto úhlu pohledu stabilním prostředím. To platí speciálně pro jablečné šťávy, směsi různých organických kyselin (jablečné, vinné a citrónové) a kyseliny fosforečné – ty obsahuje většina kolových nápojů v různých koncentracích.
Přečtěte si: Pitný režim: Není 2,5 litru denně nesmysl?
Proto se zde, zejména při vysokých teplotách, mohou vyskytovat relativně vysoké podíly antimonu. Při testování byla zjištěna v zaparkovaném automobilu v létě koncentrace antimonu překračující tolerované limity.
Z pohledu zamezení negativního vlivu na lidské zdraví se v současné době rýsují dvě hlavní možnosti: změna používaného katalyzátoru a změny receptur nápojů, uvádí ICBP. A co změna lahví?
Nové materiály místo „petek“
Některé firmy hledají varianty obalů, které by alespoň částečně nahradily PET lahve. Letos na jaře například nápojový gigant PepsiCo představil plně recyklovatelnou lahev vyrobenou z rostlinných obnovitelných zdrojů. V testovacím programu ji chce firma začít používat v příštím roce, informovala agentura ČTK.
Přečtěte si: Pijte vodu. Ale kolik?
Nová „zelená“ lahev je vyráběna z materiálů jako proso prutnaté, borová kůra a kukuřičné klasy. V budoucnosti by se k nim mohly přidat pomerančové, bramborové nebo ovesné slupky a jiné vedlejší produkty z potravinářství. PepsiCo uvedla, že našla způsob, jak vytvořit molekulární strukturu pro lahev shodnou se strukturou současných PET lahví, které využívají ropné produkty. Nová láhev vypadá a chrání produkty stejně jako současná „petka“, ale neovlivňuje chuť nápoje.
Konkurenční Coca-Cola Co. v současnosti používá „rostlinnou lahev“, která je z 30 procent vyrobena z cukrové třtiny. Použití této lahve rozšiřuje a plánuje zvýšit podíl materiálů z rostlin na výrobě obalů až na 100 procent.
Čtěte také: Vodu z vodovodu, prosím! Přinesli vám ji?
Z 19 největších nápojových značek PepsiCo jich 11 používá PET lahve. Firma chce nový produkt v příštím roce testovat na stovkách tisíců lahví. Pokud si bude jistá, že je úspěšný, přejde prý na novou lahev u všech produktů. Náklady na obaly by měly zůstat téměř stejné jako v současnosti, napsaly agentury AP a Reuters.
Možná se časem změní složení nápojů nebo materiál obalů, my můžeme něco udělat už teď – nenechávat svoji limonádu v „petce“ ležet v horku.
Zdroje: www.bezpecnostpotravin.cz, ČTK