Kocovina je označení vedlejších účinků konzumu alkoholu, které se projevují bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolnostmi, třesem a celkovým oslabením.
Bývá způsobena především výraznou dehydratací organismu a následným nedostatkem minerálů a vitamínů skupiny B.
Kocovina se naplno projevuje až po odeznění těch příjemnějších účinků alkoholu…
Doporučuji na ni především myslet již při pití. Co tedy dělat, aby ke kocovině nedošlo, a jak si poradit, když se to tak úplně nepovede?
Ovocná šťáva odbourává alkohol v těle
Především samozřejmě pomůže pít s mírou, především nepít rychle a každou skleničku alkoholu proložit čistou vodou nebo minerálkou.
Dehydratace – tedy odvodnění organismu, které alkohol způsobuje, je jedním z těch největších problémů.
Ovocné šťávy obsahují fruktózu, která také napomáhá odbourávání alkoholu v těle – doporučuji je hlavně ráno, kdy vás nejlépe probere voda s citronem, pomerančová nebo tomatová šťáva.
Vitamín B doplňujte již předem
Hodně také při pití pomůže jídlo – budete-li jíst současně s konzumací alkoholu, bude se alkohol rychleji odbourávat a méně se ho dostane do mozku.
Vitamíny skupiny B mohou vhodně připravit organismus na následnou zátěž – doporučuji již několik dnů před náročnější situací tohoto druhu i po ní.
V galerii najdete potraviny ideální k doplnění vitamínů A, B a C. Vhodné doplňky stravy s vitamínem B si můžete vybrat v databázi serveru 120na80.cz.
Ráno poté vám také pomůže pohyb, především chůze na čerstvém vzduchu. Káva ani čaj vám stav nevylepší – zato vzpruhu přinesou polévky, hlavně zeleninové nebo masové čisté vývary.
Homeopatika
Homeopatický lék Nux vomica 9CH je osvědčený prostředek na předcházení, ale i na následky nepříjemných účinků pití alkoholu – bolesti hlavy, nevolnost, pálení žáhy, ale i na podrážděnost a poruchu spánku.
Doporučuji s jeho užíváním začít již den před náročnější konzumací alkoholu (ale i při větší zátěži z jídla – např. oslavy, svátky, atd.) a to dvakrát denně pět granulí (ráno a večer) a pak plynule stejné užívání až do druhého dne poté.