Na něco je odpověď tady:
http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/tyto-potraviny-do-lednice-nepatri-presto-je-tam-davame-seznam.html
Mi osobně se neosvědčilo skladovat v chladničce česnek nebo uložit tam banány. Myslím si, že pro panelákovou domácnost je chladnička nejlepší místo pro brambory a cibuli, vydrží asi 2× déle, než ve spíži.
Pěkný den, zkusím na Vaše dotazy odpovědět:
Rajčatům prý svědčí teplota kolem 14 °C. Při nižších teplotách, které jsou v lednici, prý ztrácí aroma. Meloun, při pokojové teplotě dozrává, nakrojený ale chladničku potřebuje. Tropické ovoce obvykle při pokojové teplotě dozrává, takže se vyplatí nechat je při pokojové teplotě dva až tři dny a pak je konzumovat. Banánům vůbec nesvědčí pobyt v chladu, zešedly by a změnily konzistenci. Ideální je pro ně teplota 12 – 14 °C. Pro česnek je zas ideální teplota pokojová. Cibule by v lednici časem uhnila, potřebuje suché místo a tmu. A co se týče brambor, ty jsou na tom stejně – navíc by při uskladnění v lednici nasládly a začaly klíčit. Marmeládám, paštikám, chilli omáčkám, kečupům, hořčicím i chilli omáčkám stačí ke skladování suché místo, mluvíme-li o těch uzavřených, proč je tedy dávat do lednice, kde zabírají místo? Co se kávy týče, ta chlad sice potřebuje, ale je-li otevřená, má tendenci pohlcovat pachy. Za optimální teplotu pro skladování čokolády se považuje teplota kolem 15-18 °C, v chladu by mohla kvůli teplotnímu šoku zešednout.
Kateřina Čepelíková
Vitalia.cz
Nemajíce jinou možnost, strkáme vše do lednice, s výjimkou banánů, kakichurmy, česneku a pečiva.
Takže naše zkušenosti. Cibule či brambory možná v lednici po letech shnijí, ale nám se to zatím nikdy nestalo. Tropické ovoce se snažíme kupovat už zralé, a vychlazené z lednice je chutnější a více osvěžující. Kávu nepijeme, takže to neposoudím, ale šedivou čokoládu jsme zatím měli jen z obchodu, pobyt v lednici jí nikdy nijak neuškodil.
K těm bramborám, nevím, proč by měly v chladničce klíčit. Že shnily se mi stalo jen jednou, když se chladnička zbláznila a rozhodla se zastat i funkce své sestry mrazničky, za normálních okolností nikdy.
Samozřejmě že brambory se na dlouhodobé uskladnění dají dát do sklepa, ale ten ne každý má.
Nevím, jakou máte lednici a jaké kupujete brambory, ale mně brambory vyklíčí právě jedině tehdy, když je zapomenu uklidit do lednice. V zeleninovém šuplíku drží beze změn čtrnáct dní až tři neděle, při pokojové teplotě jsou měkké a naklíčené do týdne. A sklepy ani spižírny už se dnes v bytových domech nestaví...
Dobrá teorie, ale máte též nápady, jak to provést v praxi? Kde třeba v běžném městském bytě sehnat místo s teplotou 12 stupňů pro banány? Kde skladovat brambory, které mají mít ideálně osm stupňů, bez sklepa? Mimochodem, netuším, proč by bramobory v lednici nasládly (když nejsou v mrazáku) a začaly klíčit. Klíčit naopak začnou, ponechané při běžné pokojové teplotě. A tak dále.
Proč se nemá do lednice dávat: čokoláda, neotevřené paštiky a plechovky, marmelády a džemy, kečup, hořčice, alkohol, chilli omáčka?
Když říkáte že se tam nemají dávat znamená to že by jim to mohlo uškodit (tak článek působí) a nebo že to není nutné?
Já dávám do lednice:
- čokoládu když je horko aby netekla
- neotevřené paštiky a plechovky občas ze zvyku
- marmeládu a džem po otevření
- kečup po otevření
- hořčici po otevření
- alkohol - Pivo vždy, tvrdý skoro vždy (opravdu nemám rád teplý alkohol). Tvrdý dávám občas na kratší dobu do mrazáku
- chilli omáčka - proč proboha ne do lednice? A jakou přesně myslíte?
Tady je článek kde mi tvrdí "vejce patří ideálně do dveří ledničky" (no jasně, proto tam přeci výrobci ty držáky na vejce dávají...)
A tady je druhý, který říká "vejce do dveří proboha ne, patří jinam"
http://www.vitalia.cz/clanky/do-dveri-lednice-vejce-nepatri/#ic=articles-related&icc=item-5
Tak teď co s tím? Babo Vitalio teď raď.
To ovšem naprosto souhlasím, není lednice jako lednice. Takovou lednici, jako byla moje milovaná "minska", už nikdy mít nebudu. Ta ovšem měla na dnešní poměry parametry průmyslového chladicího boxu. S tím slavným "electroluxem", co máme teď, bych si něco takového nelajsnul, ten funí jako astmatik i za běžného provozu. :)
Vážení, já tedy nevím, špajzu nemám, ale přesto mi brambory po týdnu neklíčí a nehnijou - asi mám doma dobrou energii :) A to je do lednice nedávám :) Kdybych tam měla dávat všechno, co je doma k jídlu, potřebovala bych lednice čtyři, a na to v bytě místo tedy není :) :) :)
Nu a tak trochu nechápu, proč bych měla dávat teplé kastroly s jídlem do lednice... :) Už maminka mne učila, že nejdříve vše musí vychladnout, a pak teprve uskladnit v chladu. Tak nějak se to u nás dědí z generace na generaci. A lidovým moudrům já věřím :)
Přijde mi, že Češi by do té lednice nejraději narvali i svojí babičku :) :) :)
bambi :)
a ta povidacka proc nedavat do lednice teple jidlo se u vas vazne dedi?
jaky to ma tedy prosim smysl?
protoze
kazda lednice ma vyparnik uz desitky let, tudiz o kondenzaci nejde
rychlejsim schlazenim predejdete mnozeni bakterii
horke jidlo schladite/zmrazite rychleji nez vychladle
Ano prudké zchlazení či ještě lépe šokové zmrazení je nejlepší, ale běžná domácí chladnička není stavěná na to aby se do ní vrazi kastrol právě uvařeného guláše, takže to má dva důsledky - kompresor pojede dlouhou dobu nepřetržitě, na což není stavěný. Než se to stihne vychladit stoupne teplota v lednici nad hranici vhodnou pro ostatní potraviny v ní uložené.
za poslednich rekneme 7 let jsem kupoval 4 lednice (byt, barak, chata, kancl) od ruznych vyrobcu, vsechny maji tlacitko/nastaveni rezimu na rychle schlazeni/zmrazeni (neplest se shockerem). tudiz nejake ohrati prostoru lednice je nesmysl, pokud tedy nevrazite 10l hrnec gulase do minilednicky.
to s tim kompresorem jste vycetl kde? proc by nemohl jet 2, 3, 4 ... hodiny v kuse?
ps: pisu o lednickach za 8-12k, takze naprosto bezna lednice, nic extra
Rychlé schlazení je k tomu, když přinesu větší nákup nebo si koupím lahev vína a chci ho mít studené za hodinu a ne za čtyři.
Z návodu k namátkou vybrané lednice Bosch KGN 39VW31:
Teplé pokrmy a nápoje nechte před vložením do spotřebiče nejdříve vychladnout
Ale těžko něco vysvětlovat někomu kdo není schopen si ani přečíst návod od své lednice.
Bože jak může bejt někdo takhle tupej, taky co čekat od jedince co nedokázal dokončit registrační formulář a ještě nepochytil, že čeština má diakritiku.
V manuálu je to logicky proto, že to má nějaký hygienický / technologický.důvod.
Člověk co dodělal aspoň základku z hodin fyziky ví, že teplo obsažené v hrnci horkého pokrmu, který se skládá převážně z vody, je značné a lednička prostě nemá výkon na dostatečně rychlý odvod takového množství tepla. Horký pokrm dá do lednice jen úplný bezmozek.
nemate argument, tak to zkousite pres formular a diakritiku?
v manualu u vasi lednice je napsan nejaky hygienicky ci technologicky duvod? na to se tu ptam celou dobu.
clovek co dodelal alespon zakladku vi, ze schlazeni ci zmrazeni horke tekutiny/vody je rychlejsi nez te studene = hygienicky vhodnejsi. zkuste si zjistit neco o hydrogenove vazbe ci mpembove efektu, ale co vam bude bezmozek radit ze, vy to mate v manualu :)))
Nemít lednici a mrazák je cena nad zlato.Jen mít rozum!
Je naprosto jasné, že lednice do domácnosti nepatří už proto, že skladovat potraviny na 2-3 dny a obměňovat je, se vůbec nevyplatí.Lednici si vymysleli maso-žrouti a to bez diskuse.V dnešní době, kdy je na každém rohu obchod s chlazenými potravinami, za které se zvyšuje cena a tak se potravina prodraží znovu v naší lednici je také bez diskuse.Je lépe si koupit vše pouze na spotřebu, než živit další vyžírky jako za účet elektřiny za lednici, prodejce ap.Degradace lidstva je vychována na masu a tomu také odpovídá úroveň nelogického myšlení, násilí společnosti na sobě samém.Též bez diskuse.To, že mnozí neumí zacházet s potravinami je též bez diskuse.Každý hlásá svůj názor aniž by se pokusil žít bez lednice.I když je spotřeba lednice 0,500W na den jak se uvádí, není to pravda.Spotřeba se může použít na vhodnější věc.Prostě lednice, pračka a TV jsou největší žrouti v každé domácnosti a je třeba je přiškrtit správným životním stylem a rozumem.Při koupi je třeba zjistit spotřebu a to vám nikdo neumožní.Vždy je spotřeba o 10-20% vyšší než se píše.To je příklad např. žárovek ap. Když se vezme co patří do lednice a co ne a na jak dlouho, mělo by se rozmýšlet zda pohodlí, nešetrnost a nebo nesmyslné vyhazování peněz z kapes.Co kupovat a v jaké kvalitě, zralé, nedozrálé, podle ceny, kvality atd.I když to málokdo neřeší, tak každým činem spíše pro svůj prospěch dává příčinu ke své nevědomosti a ničení rozumné příležitosti druhému.Zelenina do lednice nepatří.Ve spíži vydrží déle.To samé mléčné výrobky, které se mají spotřebovat od začátku výroby do max.3 dnů.To, že vám napíši na obal spotřebu 14 dní nebo měsíce už není čerstvé ale plné náhrad nepotřebných přísad a ještě si k tomu připíšou, že je to čerstvé.Mnohdy je to prošlé a s datumem to nemá co společného.Další nesmysl je čerstvé maso.To čerstvé maso jste pouze vy a to, co je zabito a i zabaleno do střev je zdraví škodlivé.Jediní kteří se bez lednice neobejdou jsou ti, kteří mají obchod příliš daleko a invalidé žijící sami.