Pěkný den, zkusím na Vaše dotazy odpovědět:
Rajčatům prý svědčí teplota kolem 14 °C. Při nižších teplotách, které jsou v lednici, prý ztrácí aroma. Meloun, při pokojové teplotě dozrává, nakrojený ale chladničku potřebuje. Tropické ovoce obvykle při pokojové teplotě dozrává, takže se vyplatí nechat je při pokojové teplotě dva až tři dny a pak je konzumovat. Banánům vůbec nesvědčí pobyt v chladu, zešedly by a změnily konzistenci. Ideální je pro ně teplota 12 – 14 °C. Pro česnek je zas ideální teplota pokojová. Cibule by v lednici časem uhnila, potřebuje suché místo a tmu. A co se týče brambor, ty jsou na tom stejně – navíc by při uskladnění v lednici nasládly a začaly klíčit. Marmeládám, paštikám, chilli omáčkám, kečupům, hořčicím i chilli omáčkám stačí ke skladování suché místo, mluvíme-li o těch uzavřených, proč je tedy dávat do lednice, kde zabírají místo? Co se kávy týče, ta chlad sice potřebuje, ale je-li otevřená, má tendenci pohlcovat pachy. Za optimální teplotu pro skladování čokolády se považuje teplota kolem 15-18 °C, v chladu by mohla kvůli teplotnímu šoku zešednout.
Kateřina Čepelíková
Vitalia.cz