Na něco je odpověď tady:
http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/tyto-potraviny-do-lednice-nepatri-presto-je-tam-davame-seznam.html
Mi osobně se neosvědčilo skladovat v chladničce česnek nebo uložit tam banány. Myslím si, že pro panelákovou domácnost je chladnička nejlepší místo pro brambory a cibuli, vydrží asi 2× déle, než ve spíži.
Pěkný den, zkusím na Vaše dotazy odpovědět:
Rajčatům prý svědčí teplota kolem 14 °C. Při nižších teplotách, které jsou v lednici, prý ztrácí aroma. Meloun, při pokojové teplotě dozrává, nakrojený ale chladničku potřebuje. Tropické ovoce obvykle při pokojové teplotě dozrává, takže se vyplatí nechat je při pokojové teplotě dva až tři dny a pak je konzumovat. Banánům vůbec nesvědčí pobyt v chladu, zešedly by a změnily konzistenci. Ideální je pro ně teplota 12 – 14 °C. Pro česnek je zas ideální teplota pokojová. Cibule by v lednici časem uhnila, potřebuje suché místo a tmu. A co se týče brambor, ty jsou na tom stejně – navíc by při uskladnění v lednici nasládly a začaly klíčit. Marmeládám, paštikám, chilli omáčkám, kečupům, hořčicím i chilli omáčkám stačí ke skladování suché místo, mluvíme-li o těch uzavřených, proč je tedy dávat do lednice, kde zabírají místo? Co se kávy týče, ta chlad sice potřebuje, ale je-li otevřená, má tendenci pohlcovat pachy. Za optimální teplotu pro skladování čokolády se považuje teplota kolem 15-18 °C, v chladu by mohla kvůli teplotnímu šoku zešednout.
Kateřina Čepelíková
Vitalia.cz
Nemajíce jinou možnost, strkáme vše do lednice, s výjimkou banánů, kakichurmy, česneku a pečiva.
Takže naše zkušenosti. Cibule či brambory možná v lednici po letech shnijí, ale nám se to zatím nikdy nestalo. Tropické ovoce se snažíme kupovat už zralé, a vychlazené z lednice je chutnější a více osvěžující. Kávu nepijeme, takže to neposoudím, ale šedivou čokoládu jsme zatím měli jen z obchodu, pobyt v lednici jí nikdy nijak neuškodil.
K těm bramborám, nevím, proč by měly v chladničce klíčit. Že shnily se mi stalo jen jednou, když se chladnička zbláznila a rozhodla se zastat i funkce své sestry mrazničky, za normálních okolností nikdy.
Samozřejmě že brambory se na dlouhodobé uskladnění dají dát do sklepa, ale ten ne každý má.
Nevím, jakou máte lednici a jaké kupujete brambory, ale mně brambory vyklíčí právě jedině tehdy, když je zapomenu uklidit do lednice. V zeleninovém šuplíku drží beze změn čtrnáct dní až tři neděle, při pokojové teplotě jsou měkké a naklíčené do týdne. A sklepy ani spižírny už se dnes v bytových domech nestaví...
Dobrá teorie, ale máte též nápady, jak to provést v praxi? Kde třeba v běžném městském bytě sehnat místo s teplotou 12 stupňů pro banány? Kde skladovat brambory, které mají mít ideálně osm stupňů, bez sklepa? Mimochodem, netuším, proč by bramobory v lednici nasládly (když nejsou v mrazáku) a začaly klíčit. Klíčit naopak začnou, ponechané při běžné pokojové teplotě. A tak dále.