Z hlediska vyzivy bych k alergii doporucil
1. Vyhybani se prumyslovym potravinam - chemicke koktejly v nich imunitnimu systemu zrovna nesvedci.
2. Vyhybani se prozanetlivym latkam - krom bodu 1 je to hlavne cukr a dalsi sladidla s obsahem fruktozy a rostlinne oleje s vysokym obsahem omega-6 MK.
3. Naopak protizanetlive pusobi dostatek omega-3 MK. Dale pro spravnou funkci imunitniho systemu je dobre mit dostatek vitaminu D, tedy hlavne nemit fobii ze slunicka.
4. No a spousta lidi ma velke uspechy s aditivnim postupem (opak eliminace) - zacne se jist po nejakou dobu jenom omezene druhy zeleniny (napr. bez rajcat ci paprik) a maso (dostatek vnitrnosti) a postupne se pridavaji potraviny. Posledni pridane potraviny byvaji mlecne vyrobky a obilniny, hlavne psenice.
Ma to duvody ve slozeni strevni mikroflory a problemu s "leaky gut", kdy spatna mikroflora drazdi imunitni system a prilis propustna strevni stena nechava projit vice veci ze stravy, nez je telu mile. To je ovlivneno mimo stravy treba i takovymi vecmi jako delkou kojeni ci zpusobem porodu(!)
Myslím, že s tou alergií nemáte tak úplně pravdu.
Už nejmenší mrňata by měla dostávat svojí přiměřeně malou denní dávku alergenů. Pokud dítě budete držet v absolutně "čistém" prostředí, ve vyšším věku mu zaděláváte na silnou alergii.
Zkrátka trénovat se musí a je to ku prospěchu zdraví. Zapomeňte na "zdravou" výživu a nahraďte ji "pestrou" výživou.
VB
Nikde nerikam, ze se ma dite drzet v alergenuprostem prostredi, to je nesmysl.
Neupresnil jsem, ze se jedna o doporuceni pro cloveka, ktery jiz alergicke projevy ma, tedy ne pro kojence. Casto je to "jenom" pretizeni imunitniho systemu a mnohe projevy lze vyrazne zmirnit. Clovek s takto narusenym imunitnim systemem ma prudke reakce i na veci, na ktere by v jinem prostredi (po odstraneni priciny imunitni disturbance, coz muze byt treba laktoza ci lepek nebo jina obilna bilkovina, ci nejaka "chemie", ci spatny pomer o3:o6...) reakci nemel. Spousta lidi s trochou nadsazky zjistila, ze "alergicka" reakce na mandle mela jako podklad uplne jinou poruchu.
Ostatne kojencum se strava take zavadi postupne a ma to dobry duvod - aby se sledovaly reakce na jednotlive slozky zavadene stravy. Je to de facto stejny postup, jaky navrhuju, akorat zakladem neni zelenina + maso, ale materske mleko.
Ale v jednom bode si dovolim nesouhlasit - nevidim duvod, aby si male deti zvykaly na konzervanty, barviva, aromata a dalsi chemicka siditka. Budou to v dospelosti potrebovat? O tom silne pochybuju, naopak muze byt (a samozrejme jako vzdy nemusi) pro zdravi dobre, pokud by si na to vypestovaly citlivost a meli silnejsi motiv se takovym "potravinam" vyhybat. Ovsem pochybuju, ze by nejaka alergicka reakce zrovna na tyhle slozky nastala. Pokud pestra strava zahrnuje prumyslove vyrabene sladkosti, nevidim duvod ji uprednostnit pred zdravou stravou.
Myslím, že jste trochu optimista. Já se obávám, že těch jak říkáte "chemických šidítek" bude naopak v budoucnu přibývat a pokud se jim budete chtít vyhýbat, budete mít hlad.
Ostatně ta "chemie" není jenom to špatné. Rozhodně je lepší pojíst něco konzervantu, než se nechat v lepším případě přiotrávit čistě "přírodními" jedy.
VB