Dobrý den,
ano, máte pravdu. Ani ta nejlepší technologie neodstraní z másla všechnu vodu. Tabulka je převzatá a její autor měl na mysli, že máslo je vyrobeno ze 100% mléčného tuku, do něhož se už žádná voda a jiné složky, snižující jeho energetickou hodnotu, nepřidávají (nazašlehávají) jako do některých jiných tukových výrobků s nižším obasahem tuku. Její obsah v másle, který kolísá v intervalu 10-19 %, je přirozený, tzn. používanou technologií nelze dále obsah vody ve skutečném přírodním másle snížit.
Omlouvám se za nedorozumění, Mach
v min 2 europskych krajinach su uz stuzene tuky zakazane:
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat#Public_response_and_regulation
to len na SK (neviem ako v CR) este bezia reklamy na vyborne stuzene tuky bez cholesterolu.
Kdo pije nízkotučné mléko, ten nemusí pít vůbec žádné mléko. Všechny podstatné látky mléka jsou rozpustné v tucích... čím méně tučné je mléko, tím nehodnotnější je z nutričního hlediska.
Pokud už mermomocí trváte na tom, že omezíte mléčné tuky, bohatě stačí pít polotučné mléko a vypustit máslo a smetanu. :-)
To, že je cholesterol z vajec škodlivý, je už docela dlouho překonaná teorie. Dost zastaralý článek. navíc nechápu, proč jsou u hořických trubiček uvedeny hodnoty pro 100g, když jedno balení je většinou kolem 30-40 g (zrovna nemám žádné po ruce, takže je to můj odhad, ale vsadím se, že je pravdě blíž, než to, co píše autor článku).
Ak si ten clanok precitate este raz, zrejme zistite, ze tam vobec nie je spominane, ze cholesterol z vajec je skodlivy, ale ze ludia, ktory maju problem s cholesterolom by sa mali poradit s lekarom... To je podstatny rozdiel ;-)
A tie trubicky su udavane na 100g aby sa to mohlo porovnat. Neviem ako by sa Vam porovnavala hodnota jedneho 120g sacku cukrikov ktora by mala povedzme 2200KJ a 75g cokolada, ktora ma napr. 1850KJ. Z toho by zrejme vyslo ze cokolada je menej energeticka ;-)