Já osobně vybírám zdravější výrobky poněkud jinak.
Bio má přednost téměř automaticky, pokud je k dispozici, s výjimkou kuřete, kde je cena bioverze naprosto zlodějská, a uzenin, kde se biomaso nesmyslně často kazí stejnými éčky jako to nebio.
Bio má totiž téměř vždy lepší chuť a vyšší kvalitu, jak jsem vypozorovala časem.
Druhou volbou, když bio není k dispozici, jsou potraviny s co nejmenším množstvím přídatných látek. Tudíž lučina místo taveňáku, čisté maso místo uzenin a mletých směsí, kvalitní tvrdé sýry s jednoduchým složením. Máslo, olivový a slunečnicový čistý olej, žádné margaríny. Bio či alespoň kvalitní čokolády bez rostlinných tuků a aromat. Kakao s nesníženým obsahem tuku(sehnat takové je dnes už docela honička). A tak dále. Zkušeností se člověk za nějaký měsíc naučí.
Nějaké značky Vím, co jím a podobné u mně nevyvolávají příliš důvěry. Viděla jsem je totiž už připlácnuté na dost pochybných (dle mého názoru) potravinách.
Vlastně když si to teď uvědomuji, tak výrobky s žádnou takovou značkou nejspíš vůbec nekupuju... a to je přinejmenším důvod k zamyšlení.
Schválně se dnes pokusím najít nějaký výrobek se značkou Vím, co jím, abych ji zhodnotila.
Souhlasím s vámi, až na jeden drobný detail, jak píšete, že nekupujete výrobky s žádnou takovou značkou, tak já mezi tyto značky počítám i značku BIO. Pokud vás zajímá proč, inu je to velmi prosté. BIO potraviny, nemají u nás, ani v EU žádnou normu, můžu si BIO nalepit na co chci a nikomu to nebude vadit a nikdo mi to nemůže zakázat. Jedinou vyjímku tvoří suroviny (mléko, maso, zelenina), ty mají jasně stanovené normy pro chov/pěstování. Ale ani u těch se nedá u spotřebitele určit, jestli jsou BIO (BIO i neBIO potraviny mají shodné chemické složení). Jen ještě doplním, že jsem vypozoroval zvláštní úkaz, potraviny, které nejsou aromatizovány, přibarvovány, či jinak chemicky zhodnocovány bývají často levnější, než ty, které všechny tyto lahůdky obsahují. Kakao je velmi snadné koupit, je to to nejlevnější s panenkou http://www.kavoviny.cz/Images/produkty/30.jpg
Doporučuji se obloukem vyhnout všemu od Orionu a Opavie. Na pečení doporučuji značku RUF (Němci), nebo Kávoviny (Češi). Pokud dětem sušenku, tak od Sedity (Slováci).
Kdybych mohla nakupovat v Německu, také bych nejspíš tolik bio věcí nekupovala. U nás je to ale většinou tak, že je na krámě bio a pak už jen mizerný lacináš. A protože preferuju kvalitu, vezmu bio, protože to skutečně bývá i chuťově kvalitnější. A v biokvalitě kupuju právě většinou základní suroviny-mléko, maso, mouku, vejce... jak říkám, biouzenina například je často o ničem- když do biomasa přidá nějaký doveda dusitanové soli, může si takový výrobek nechat.
To vaše kakao s panenkou je odtučněné a bez lecitinu. Na obalu to jasně přečtete ve svém odkazu. Takové mají opravdu všude. Já ale kupuji neodtučněné a s lecitinem :-))), a to je právě potíž. Ale najít se ještě dá.
Jo Orion, to je věc!!! Náhražky kakaového másla dotáhli k dokonalosti!!! Čtu z obalu lentilek: olej palmový, Shea, Sal, Ilipe, Kokum gurgi, olej z jader manga. Fakt prapodivná směsice. Jejich čokolády, s výjimkou hořké na polevu, jsou strašlivé. A i na tu polevu radši vezmu Schogetten... Opavia je ještě větší propadák, to už nekupuju dávno. Poslední jejich trik je nahrazení arašídů v tatrankách umělým aroma :-((( Nemusím ani tu Seditu, ale Lina bývala slušná...
Za to kakao se omlouvám, teď jsem byl v Albertu a fakt je odtučněné. Já ten tuk neřeším, toto kakao kupuji především kvůli složení, protože je tam uvedeno Složení: Kakaový prášek. A to je přesně to, co ve složení kakaa očekávám a ne dalších 5 divných složek. Stejně tak jsem si tam koupil klasické piškoty (mlsám je ke kafi), světě div se, nejlépe vychází ty AHB (značka Alberta), nemají jako jediné žádné éčko a složení je mouka, cukr, vejce, voda, kukuřičný škrob. Nahrazení arašídů aromatem u Tatranek považuji za extrabuřt, to jsem ani já nečekal a že jsem celkem skeptický :-) Nicméně, jsem rád, že nejsem jediný, kdo používá při nákupech selský rozum :)
Promiňte, ale to asi léta žiju v omylu. Vždy jsem si myslel, že z kakaových bobů se oddělí tuk - kakaové máslo, a ten netučný zbytek se rozemele a je z toho kakao. Takže kakao je oddučněné jaksi "od přirození". A na tu pikslu to asi píšou, protože dnes je tuk považován za "fuj, fuj" a tak na to chtějí nalákat dav. Takže moc bych se nedivil, kdyby to vaše "tučné" kakao bylo taky bez tuku, jen to tam není napsáno.
O značkách obecně si myslím své. Jak se trefně vyjádřil jeden farmář - opravdu farmář: "Eko" a "bio" je o zneužívání dotací. Na to nehraju http://magazin.aktualne.cz/farmar-eko-a-bio-je-o-zneuzivani-dotaci-na-to-nehraju/r~b33c3110b83511e4a7d8002590604f2e/
početla v těch výrobcích Vím, co jím. Jsou tam "zdravé" perly jako Rama máslová a Culinesse, chemicky ochucené čaje Saga, Knorr pytlíkové polívky, i pár skutečně zdravých produktů jako třeba kaše Nomina.
A pak jsou tam hromady a hromady albertích produktů, kterým se já osobně vyhýbám obloukem. Je jich tam tolik, že člověk získá přinejmenším vážné podezření, kdo za celou akcí asi tak stojí... to by se pak nebylo čemu divit, že ta značka na skutečně zdravou potravinu dostřelí málokdy.
Je vidět, že se díváte na obaly jen zepředi. Jinak byste věděla, že značka AHB patří k těm lěpším potravinám na našem trhu (složení), je to způsobeno především z toho důvodu, že se většina z AHB produktů nevyrábí v Polsku (jako to bylo u Eurochoper), ale všude po světě a hlavně vyrábí se to pro všechny řetězcě Ahold po celé Evropě a Holanďani si kvalitu pohlídali. Dokonce tak, že Tatranky AHB nedělá Opavia, ale právě ta mnou výše zmíněná Sedita. Taky AHB už je cenově jinde než Eurochoper. Třeba koření už nekupuji žádné jiné, např.: skořice mletá je přímo z Cejlonu, o čemž si taková Vitana, nebo Kotany můžou nechat zdát.
Nicméně Rama a pytlíková polévka hovoří sama za sebe o kvalitě značky "Vím, co jím".
Ano pro tělo jsou prospěsné omega 3 mastné kyseliny. Ty jsou především v tučných mořských rybách, jako je například losos. Kdo nemá rád ryby může čerpat mastné kyseliny např z potravinových doplňků http://www.omegamarineforte.cz
Já teda iniciativu Vím, co jím mám ráda a moc jim fandím. Kritéria, na základě kterých potraviny logo dostávají, jsou mezinárodní a jsou na základě Světové zdravotnické organizace (WHO). Takže to prostě není zaplacené logo, ale ty produkty fakt musí projít testováním a splňovat hodnoty.
Má to být ukazatel pro zdravější volbu - když už si budu chtít koupit instantní polívku, tak budu vědět, že ta s logem není přesolená a že neobsahuje rizikové tuky. To mi přijde naprosto v pořádku. Hlavně oceňuju přesně stanovená kritéria. Neuděluje se to na základě hlubokého zamýšlení skupiny nedohledatelných lidí.A mezinárodní aspekt pro mě jen přidává další kredit, ale chápu, že to tak nemusí mít všichni.
V rajceti mohou byt pesticidy, fungicidy apod. Ecka jsou umele vyrobene chemikalie, takze tezko budou v rajceti. Nevim, proc by se do rajcat vstrikovaly emulgatory. Kdyz nekdo schvalne pusti do obehu matouci informaci a nerozlisi obsah prirodnich latek od ecek, je to smutne. Priroda nebo chemicka laborator, vzdyt je to dneska jedno.
Ale vždyť to tak je - co je mi po tom, jak látka vznikla? Co když narostla a pak ji někdo z rostliny oddělil a přidal do jídla zvlášť - byla by přírodní nebo už by se dala označit jako chemikálie? A v rajčeti samozřejmě Ečka jsou: E160a - karoteny, E296 - kyselina jablečná, E300 - kyselina L-askorbová, E330 - kyselina citronová, E621 - L-glutaman sodný... Všechno to tam pěkně přirozeně narostlo. Z chemických látek je složený celý svět, lidská a zvířecí těla, rostliny... jen má občas někdo zvláštní pocit, že každá chemikálie musela vzniknout v továrně.
Maly dotaz: to si fakt nyslite, ze chodi po obchodech a davaji logo na zdrave veci? Nebo jim to posilaji vyrobci? A delaji to zadarmo? Pokud ne, odkud berou penize?
Tem doporucenim WHO se clovek muze pousmat, kdyz se do nich vejde pytlikova polivka nebo margarin. Opravdu zdrava alternativa. Tady je krasne videt ten prevladajici pitomoucky redukcionismus, ktery nebere potraviny jako celek a co nelze jednoduse analyticky uchopit, tak se potlacI. Potom kriteriem projde pytlikova polivka, kterou nikdy nikdo nezkoumal, a ostempluje se "zdravym" razitkem.