Vlákno názorů k článku Nejčastější nepochopení při výběru potravin od Šárí - Já osobně vybírám zdravější výrobky poněkud jinak. Bio má...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 2. 2015 11:21

    Šárí (neregistrovaný)

    Já osobně vybírám zdravější výrobky poněkud jinak.

    Bio má přednost téměř automaticky, pokud je k dispozici, s výjimkou kuřete, kde je cena bioverze naprosto zlodějská, a uzenin, kde se biomaso nesmyslně často kazí stejnými éčky jako to nebio.
    Bio má totiž téměř vždy lepší chuť a vyšší kvalitu, jak jsem vypozorovala časem.

    Druhou volbou, když bio není k dispozici, jsou potraviny s co nejmenším množstvím přídatných látek. Tudíž lučina místo taveňáku, čisté maso místo uzenin a mletých směsí, kvalitní tvrdé sýry s jednoduchým složením. Máslo, olivový a slunečnicový čistý olej, žádné margaríny. Bio či alespoň kvalitní čokolády bez rostlinných tuků a aromat. Kakao s nesníženým obsahem tuku(sehnat takové je dnes už docela honička). A tak dále. Zkušeností se člověk za nějaký měsíc naučí.

    Nějaké značky Vím, co jím a podobné u mně nevyvolávají příliš důvěry. Viděla jsem je totiž už připlácnuté na dost pochybných (dle mého názoru) potravinách.
    Vlastně když si to teď uvědomuji, tak výrobky s žádnou takovou značkou nejspíš vůbec nekupuju... a to je přinejmenším důvod k zamyšlení.

    Schválně se dnes pokusím najít nějaký výrobek se značkou Vím, co jím, abych ji zhodnotila.

  • 18. 2. 2015 11:40

    figura (neregistrovaný)

    Souhlasím s vámi, až na jeden drobný detail, jak píšete, že nekupujete výrobky s žádnou takovou značkou, tak já mezi tyto značky počítám i značku BIO. Pokud vás zajímá proč, inu je to velmi prosté. BIO potraviny, nemají u nás, ani v EU žádnou normu, můžu si BIO nalepit na co chci a nikomu to nebude vadit a nikdo mi to nemůže zakázat. Jedinou vyjímku tvoří suroviny (mléko, maso, zelenina), ty mají jasně stanovené normy pro chov/pěstování. Ale ani u těch se nedá u spotřebitele určit, jestli jsou BIO (BIO i neBIO potraviny mají shodné chemické složení). Jen ještě doplním, že jsem vypozoroval zvláštní úkaz, potraviny, které nejsou aromatizovány, přibarvovány, či jinak chemicky zhodnocovány bývají často levnější, než ty, které všechny tyto lahůdky obsahují. Kakao je velmi snadné koupit, je to to nejlevnější s panenkou http://www.kavoviny.cz/Images/produkty/30.jpg
    Doporučuji se obloukem vyhnout všemu od Orionu a Opavie. Na pečení doporučuji značku RUF (Němci), nebo Kávoviny (Češi). Pokud dětem sušenku, tak od Sedity (Slováci).

  • 18. 2. 2015 13:18

    Šárí (neregistrovaný)

    Kdybych mohla nakupovat v Německu, také bych nejspíš tolik bio věcí nekupovala. U nás je to ale většinou tak, že je na krámě bio a pak už jen mizerný lacináš. A protože preferuju kvalitu, vezmu bio, protože to skutečně bývá i chuťově kvalitnější. A v biokvalitě kupuju právě většinou základní suroviny-mléko, maso, mouku, vejce... jak říkám, biouzenina například je často o ničem- když do biomasa přidá nějaký doveda dusitanové soli, může si takový výrobek nechat.

    To vaše kakao s panenkou je odtučněné a bez lecitinu. Na obalu to jasně přečtete ve svém odkazu. Takové mají opravdu všude. Já ale kupuji neodtučněné a s lecitinem :-))), a to je právě potíž. Ale najít se ještě dá.

    Jo Orion, to je věc!!! Náhražky kakaového másla dotáhli k dokonalosti!!! Čtu z obalu lentilek: olej palmový, Shea, Sal, Ilipe, Kokum gurgi, olej z jader manga. Fakt prapodivná směsice. Jejich čokolády, s výjimkou hořké na polevu, jsou strašlivé. A i na tu polevu radši vezmu Schogetten... Opavia je ještě větší propadák, to už nekupuju dávno. Poslední jejich trik je nahrazení arašídů v tatrankách umělým aroma :-((( Nemusím ani tu Seditu, ale Lina bývala slušná...

  • 18. 2. 2015 13:30

    figura (neregistrovaný)

    Za to kakao se omlouvám, teď jsem byl v Albertu a fakt je odtučněné. Já ten tuk neřeším, toto kakao kupuji především kvůli složení, protože je tam uvedeno Složení: Kakaový prášek. A to je přesně to, co ve složení kakaa očekávám a ne dalších 5 divných složek. Stejně tak jsem si tam koupil klasické piškoty (mlsám je ke kafi), světě div se, nejlépe vychází ty AHB (značka Alberta), nemají jako jediné žádné éčko a složení je mouka, cukr, vejce, voda, kukuřičný škrob. Nahrazení arašídů aromatem u Tatranek považuji za extrabuřt, to jsem ani já nečekal a že jsem celkem skeptický :-) Nicméně, jsem rád, že nejsem jediný, kdo používá při nákupech selský rozum :)

  • 18. 2. 2015 13:46

    Pavel (neregistrovaný)

    Promiňte, ale to asi léta žiju v omylu. Vždy jsem si myslel, že z kakaových bobů se oddělí tuk - kakaové máslo, a ten netučný zbytek se rozemele a je z toho kakao. Takže kakao je oddučněné jaksi "od přirození". A na tu pikslu to asi píšou, protože dnes je tuk považován za "fuj, fuj" a tak na to chtějí nalákat dav. Takže moc bych se nedivil, kdyby to vaše "tučné" kakao bylo taky bez tuku, jen to tam není napsáno.

  • 18. 2. 2015 13:48

    Šárí (neregistrovaný)

    To moje kakao má cca 20% tuku. Umím totiž číst a tak si to tam pokaždé přečtu :-)))

    Ono i to odtučněné nějaký ten tuk má, ale je ho o hooodně míň.

  • 28. 2. 2015 15:00

    bez přezdívky

    O značkách obecně si myslím své. Jak se trefně vyjádřil jeden farmář - opravdu farmář: "Eko" a "bio" je o zneužívání dotací. Na to nehraju http://magazin.aktualne.cz/farmar-eko-a-bio-je-o-zneuzivani-dotaci-na-to-nehraju/r~b33c3110b83511e4a7d8002590604f2e/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).