Nejčastější prohřešek jsou prošlé potraviny

26. 11. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Desítky kilogramů masa a uzenin skončily ve stoupě. Odhalila je veterinární kontrola a nařídila prošlé zboží zlikvidovat. Šlo o salámy, špekáčky i sádlo.

Veterinární kontrola se zaměřuje na různé aspekty, ale nejčastějšími prohřešky, se kterými se inspektoři setkávají, jsou stále prošlé potraviny živočišného původu, upozorňuje Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy (SVS).


Autor: SXC

Prošlé potraviny živočišného původu – nejčastější odhalený prohřešek

Ta nařídila v posledních dnech zlikvidovat přes 9 kg pivního salámu a špekáčků ve Frenštátě pod Radhoštěm, 4 kg vepřové kýty a játrové zavářky ve Fryštáku, 7 kg kmínového salámu a Kielbasy Schwabove v Odrách a 2 kg vepřové bránice a vepřového sádla v Petřvaldě. Ve všech případech byla uložena pokuta.

Špatné označení je i slovo „domácí“

Dalším důvodem k nepuštění do oběhu nebo stažení zboží je chybné označení výrobku. Inspektoři například narazili na případ, kdy se něco jiného uvádělo na etiketě výrobku a jiné informace byly na potisku výrobku. „10 kg koňského salámu tak z Opavy bude zřejmě vráceno dodavateli,“ říká mluvčí.

Chybné je i označení výrobku jako „domácí“. Legislativa toto slovo nepovoluje, považuje je za matení spotřebitele, potraviny se doma prostě nevyrábějí a výrobci tímto značením chtějí vyvolat představu něčeho „extra“.

Takovéto pochybení zjistila SVS u 8 kg tzv. domácí sekané. I v tomto případě byla uložena pokuta.

Hlídá se i teplota

Inspektoři také v posledních dnech zjistili problémy s teplotou vnitřností a masa u dvou subjektů v Mariánských Lázních. Šlo o holandský řízek, vepřová játra, hovězí srdce, kuřecí a vepřové maso. Pokud by bylo toto zboží skladováno za špatné teploty, mohlo by při konzumaci ohrozit spotřebitele. Na provozovny opět čekala pokuta.

Výše pokut za podobné prohřešky a návrh na jejich citelné zvýšení je mimochodem součástí nového zákona o potravinách: Místo 3 až 10 milionů. Novela potravinářského zákona chce vyšší pokuty

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).