Dobry vecer Katerino,
Ctenar asi myslel toho:
"Další černou můrou se v instantních polévkách, polotovarech i kořenících směsích stal pro spotřebitele obsah glutamátu sodného. (...) Výrobci ho proto začali maskovat pod označením E 621, ale najdou se i tací, kteří na to jdou od lesa.
Nově skrytou formu glutamátu vedou pod názvy jako kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, kvasničný extrakt, hydrolyzovaný protein, maltodextrin, kaseinát sodný nebo bílkovinný hydrolyzát."
Vzhledem k tomu, ze jste pouzila nazev glutamaT, ktery spojujete s oznacenim E 621, ktery je spis znam jako glutamaN sodny, prestoze je to stejne, v dalsim odstavci navazujete "skrytou formu glutamatu", tedy odkazujete k E 621 seshora, "vedou pod nazvy jako:...". Logicky z toho vyplyva, ze uvedene nazvy maji maskovat E 621.
Ja jsem to zprvu take tak pochopila, a proto me to hned zarazilo.
Ano, přesně tohle jsem měl na mysli. Opravdu si ten odstavec nedokážu vyložit jinak.
Tuším, kde se ta chyba vzala. Tenhle článek není ani zdaleka jediný, který plete dohromady soli a cukry.
http://oko.yin.cz/11/glutamat/
http://hrst.webnode.cz/news/a64/
http://www.celostnimedicina.cz/glutaman-sodny-e621.htm