Ořechy, to je nejčastěji Irán, Turecko, USA.
Cena nebude zemí původu, ale marží obchodníka. Ostatně mě to ani nepřekvapuje, Globus se v posledních 5-ti letech velmi zhoršil. Kvalitou i cenou. (Ale já to říkal, že když zavedli ty jejich Globus karty, že ceny půjdou nahoru a kvalita dolů, protože tyhle náklady nezaplatí nikdo jiný, nežli zákazník. Což nebylo nic obtížného, úplně stejně dopadlo Tesco několik let před nima.);
Mimochodem, dříve byl důvod tam chodit pro sušenky Sedita, ale dnes už snad není výrobek Sedity, kde by nebyl palmový olej. Takže Sedita u mě také skončila.
To je sice pravda, ale na věci to nic nemění.
Ostatně dočkej času. Ještě nedávno to byly jen mírně šizené výrobky, dnes už více, a buď si jist, že zítra budou ještě horší. Výrobky Mondeléz (Opavia) jsou tak hnusné, že prostoru mají v Seditě k tomu ještě spoustu.
Ale já ten sešup podporovat nebudu. Tím, že si budeš kupovat dnešní výrobky Sedita s tím svinstvem, tím jim jen říkáš, že v tom mohou pokračovat.
Nu což. V posledních několika letech, poté co kvalita chleba v obchodech se stala příšerná, se objevilo spousta pekáren, kde mají dobrý chleba. Objeví se i výrobci nešizených sušenek.
Palmový olej není výživově až tak špatný, špatné je kácení pralesů kvůli rozšiřování plantáží. Navíc do trvanlivých potravin jsou třeba stabilní oleje složené hlavně z nasycených a mononenasycených mastných kyselin a ne moc vícenenasycených, koukněte např. na složení i těch nejkvalitnějších čokoládových bonbónů-palmový a plamojádrový tuk skoro jistý, popř. dokonce kokosový.
No, nechci polemizovat jak je výživově špatný, či dobrý, natolik to nastudované nemám.
Jde spíše o to, že je to nepěkný hnus chuťově. To snad ani není olej, jako je třeba slunečnicový, voňavý, chuťově i na dotek příjemný. Či alespoň pocitově neutrální, jako třeba řepkový.
Palmový je jakási tekutá, mazlavá hmota, stačí když to ulpí na prstech, je to hnus.
No, jestli tam je palmový olej, tedy přísada pro zlepšení zpracovatelnosti, tedy umožňující a) použít méně kvalitní suroviny b) zkrátit dobu zpracování, tak se zcela jistě nejedná o nejkvalitnějkší čokoládové bombóny. Ale je pravda, že se to svinstvo překvapivě vyskytuje i u docela drahých výrobků. Drahých, nikoli kvalitních.