Pokud jde o loňský rok, v oblasti hygieny potravin živočišného původu z dlouhodobého hlediska byl určitě jedním z těch klidnějších. Státní veterinární správa nezaznamenala žádnou rozsáhlou aféru s mezinárodním přesahem či nějaký mimořádný exces, za nějž by následně uložila pokutu v řádu milionů korun,
popsal loňský rok na poli kvality potravin Petr Majer z oddělení vnější komunikace Státní veterinární správy.
Loni přitom odborníci zkontrolovali více potravin živočišného původu než dříve. Veterinární inspektoři provedli v této oblasti přibližně 40 200 kontrol, zhruba o 700 více než v roce 2021. Spektrum závad v oblasti hygieny potravin bylo podle Petra Majera v loňském roce velmi podobné jako v předchozích letech. Při plánování kontrol se veterinární správa zaměřuje na opakovaně problematické a na nově vzniklé subjekty.
Nejčastější prohřešky podle zjištění veterinární správy?
- přestupky ve správné výrobní a hygienické praxi (21 procent)
- označení výrobků (17 procent)
- nevhodná manipulace s produkty (14 procent)
- vedení dokumentace (13 procent)
- čištění a sanitace (9 procent)
Živočišné potraviny kontrolujeme ‚od vidlí po vidličku‘ a prvotním cílem dozorové činnosti je možným problémům a ohrožení zdraví spotřebitelů předcházet. Začíná to dozorem v chovech, sleduje se zdravotní stav zvířat. Existuje totiž spousta nákaz, které jsou přenosné ze zvířat na člověka. Kontroluje se i welfare – pohoda zvířat,
popsal Petr Majer z veterinární správy.
Připomněl, že pokud nejsou zvířata chována ve vhodných podmínkách, nelze od nich získat kvalitní maso, vejce či mléko. Veterináři hlídají i porážky na jatkách a nakládání se zvěřinou ve zvěřinových závodech a distribuci a skladování potravin či nakládání se surovinami živočišného původu v restauracích a jídelnách.
Více problémů bývá na tržištích
V některých oblastech je podle veterinární správy podíl kontrol se závadou vyšší (farmářská tržiště, nakládání se surovinami živočišného původu v restauracích a jídelnách), jinde nižší (například běžný dozor u tuzemských výrobců). Existují dlouhodobě problematická místa, mezi něž z našeho pohledu například patří asijská tržnice SAPA v Praze,
dodal Petr Majer.
Dlouhodobě podle něj každopádně platí, že zejména na základě nastaveného systému dozoru je bezpečnost potravin živočišného původu v České republice v mezinárodním srovnání na velmi vysoké úrovni.
Které potraviny se ocitly na pranýři?
Kontrolou kvality potravin se zabývá rovněž Státní zemědělská a potravinářská inspekce, ale do uzávěrky textu se přes opakované dotazy k loňskému roku nevyjádřila. Mezi nejčastější nešvary, které odhaluje, podle informací z minulých let patří označování potravin. Dá se také soudit, že potravin nebezpečných, nebo dokonce škodlivých na trhu dlouhodobě ubývá.
Pod hlavičkou Státní zemědělské a potravinářské inspekce už několik let běží projekt Potraviny na pranýři,který má několik vzájemně propojených částí – webovou stránku, mobilní aplikaci, facebookový, twitterový a instagramový profil.
Co byste loni jíst nechtěli
Podívejte se, kteří prodejci či výrobci se svými produkty neprošli kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy v roce 2022. Jde vesměs o výrobky, které si vysloužily označení jako nebezpečné.
Uvádíme datum kontroly, někdy i místo, kde se tak stalo. Stručně se dá například říct, že zatímco ve velkých obchodech lze například narazit na zkažené balené maso, a to někdy i navzdory tomu, že je správně skladováno, takže problém je zřejmě už ve výrobě, malé obchůdky včetně vietnamských večerek někdy nabízejí zboží výrazně po sezóně – například plesnivé salámy nebo sladkosti prolezlé hmyzem.
V galerii nezveřejňujeme kompletní přehled nálezů závadných potravin pro jejich velké množství. Všechny vzorky najdete na serveru Potraviny na pranýři.
V prosinci 2022 na jeden den musel kvůli hlodavcům a jejich trusu zavřít svůj sklad chrudimský Kaufland
V sekci Potraviny projekt zveřejňuje záznamy o nevyhovujících šaržích potravin, které jsou tříděny do tří kategorií podle míry závažnosti provinění – nebezpečné, falšované a nejakostní. V sekci Provozovny zveřejňuje zařízení, které inspekce uzavřela – často jde jen o část zařízení, například sklad – z důvodu závažného porušení hygienických předpisů. Mezi častá porušení patří výrazně zanedbaný úklid, plísně a nečistoty na stěnách a podlahách, poškození stěn, hromadění odpadů, absence přístupu k tekoucí vodě či tekoucí teplé vodě, výskyt škůdců, myšího trusu. Nechybí ani fotografie. Často jde o uzavření krátkodobé, do nápravy nedostatků. Zavřeným provozovnám se budeme na Vitalii věnovat příště.
V dalších dvou sekcích inspekce varuje před rizikovými webovými stránkami a informuje o výsledcích tematických kontrolních akcí, které byly zaměřeny na určitou konkrétní problematiku trhu.
Poslední roky se neobjevují tak velké skandály, jako byl ten z roku 2019, kdy se Státní zemědělská a potravinářská inspekce spolupodílela na řešení kauzy polského hovězího masa, které bylo vyprodukováno za velmi obskurních podmínek na některých polských jatkách. Tehdy se také ukázalo, že maso bez skrupulí nabízely i některé české restaurace.
Na pranýři se ocitají potraviny:
- Nejakostní
Nedodržují složení určené právními předpisy nebo uvedené v označení potraviny. - Falšované
Uvádějí zákazníka při nákupu v omyl. Například záměrně zamlčují důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu. - Nebezpečné
Obsahují nepovolené látky nebo překračují limity povolených látek. Obsahují neuvedené alergeny. Jeví známky kažení, plíseň, škůdce. Obsahují cizorodé předměty apod.