Pohanka patří do kategorie takzvaných pseudoobilovin. To znamená, že není řazena mezi obiloviny, jako je pšenice či žito, ale liší se od nich (mimo jiné) některými svými výživovými vlastnostmi.
V jídelníčku má však podobnou funkci jako obiloviny, můžete ji proto použít jako klasickou přílohu, zavářku do polévek, přidat do pečiva, plněných paprik a karbanátků, anebo ji namlít jako mouku. Množství pohanky bude pak stejné jako množství obilovin, které byste jinak použili.
Pohanka dodá více vlákniny než celozrnné obiloviny
Pohanka je cenným zdrojem vlákniny, které obsahuje až 12 %, což je ještě více, než nám dodají celozrnné obiloviny. A vlákniny jako národ konzumujeme o dost méně, než bychom měli, takže určitě stojí za to zařadit více potravin, které ji ve větší míře obsahují. Možná nevíte, že vlákninu můžete dostat i do knedlíků a omáček.
Vláknina pomáhá v prevenci srdečně-cévních onemocnění, vysokého cholesterolu v krvi i diabetu 2. typu a jeho komplikací, má schopnost upravit zažívání, podporuje růst důležité střevní mikroflóry. Mimo jiné má významnou sytící funkci, takže se skvěle hodí i do redukce, protože potravin bohatých na vlákninu nám stačí méně než potravin vyrobených například z bílé mouky.
Obsahuje cenný přírodní antioxidant
Pohanka obsahuje rutin, cenný antioxidant, který posiluje krevní kapiláry a může pomoci při potížích s hemoroidy. U srdečně-cévních onemocnění ještě zůstaneme, protože rutin může zabraňovat tvorbě sraženin a snižovat tak riziko infarktu, embolie či mozkové mrtvice.
TIP: 7 receptur z pohanky. Svědčí cévám, krvetvorbě i střevům
Dále existuje evidence o schopnosti rutinu snižovat LDL cholesterol, jehož zvýšená hladina je jedním z civilizačních onemocnění, takže spolu s vlákninou tvoří mocnou dvojici.
Pohanka je bezlepková
Pohanka je vhodná i pro celiaky a alergiky na lepek, protože neobsahuje lepek. Lze ji využít v klasické pevné formě nebo namletou jako mouku. Z bezlepkových mouk je pohanková mouka jedna z nejvhodnějších, protože na rozdíl od mouky kukuřičné a rýžové obsahuje výrazně vyšší množství vlákniny, vitaminů i minerálních látek.
Použití pohankové mouky
Pro někoho nevýhodou může být, že má typickou výraznou chuť, takže pokud na pohanku nejste zvyklí, zkombinujte ji s dalšími druhy mouky. A pokud si ji na první pokus neoblíbíte, zkuste s ní třeba zahustit polévku nebo omáčku, tam se její chuť ztratí a vaše jídlo bude o poznání zdravější.
Pohanková mouka se též přidává do těsta při přípravě blin, což jsou ruské lívance servírované například s rybami, kaviárem a zakysanou smetanou.
Asijské soba nudle s pohankou
Také je součástí asijských soba nudlí, které jsou z tohoto důvodu vhodnější a na vlákninu bohatší náhradou za pšeničné či rýžové nudle. Pokud soba nudle ještě neznáte, můžete je vyzkoušet třeba v kombinaci s kořenovou zeleninou a tofu. Nudle stačí vařit 3–5 minut, takže jsou hotové opravdu rychle. Kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky osmahněte na řepkovém oleji, přidejte tofu, osolte a přidejte oblíbené bylinky. Na ochucení můžete použít třeba rybí omáčku, sójovou omáčku nebo lahůdkové droždí, které dodá bezmasým pokrmům plnou chuť.
Pro bezmasou kuchyni se pohanka zvláště hodí, protože obsahuje oproti obilovinám více bílkovin, a především více aminokyseliny lysin, která je limitující ve veganské výživě.
Ruská kuchyně pohanku miluje
A pro kterou kuchyni je pohanka nejtypičtější? Jednoznačně pro ruskou, ve které tvoří až 20 % celkové spotřeby cereálií. Nejčastěji se konzumuje jako tzv. „kaša“, a to na dva nejčastější způsoby.
Prvním z nich je pohanka uvařená ve vodě. Do té se přidá olej, nasekané bylinky, orestovaná cibulka s houbami a případně výpek z masa či vejce. Takto se jí samotná, anebo jako příloha. Pokud ji budete jíst samotnou, nezapomeňte na dostatek bílkovin a nakrájejte do ní vejce nebo dvě.
Druhým způsobem je pohanka uvařená v mléce, která má stejné využití jako ovesná kaše. Můžete si do ní přidat ovoce, oříšky a semínka a zdravá snídaně je na světě.
Existuje mnoho způsobů, jak zařadit pohanku do svého jídelníčku, protože se skutečně hodí všude tam, kam známější druhy obilovin. Nebojte se proto experimentovat a přidejte pohanku do vývaru, do zeleninového salátu nebo si z ní připravte chutnou a zdravou snídani. To vše jsou způsoby, jak docílit vyššího příjmu vlákniny a také dalších cenných látek, které nám pohanka dodává.
Pohanka má zkrátka všestranné využití v kuchyni, a navíc je to bylinka nenáročná na pěstování.