Nejlepší Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo

24. 9. 2012

Sdílet

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.

O titul Česká biopotravina roku 2012 se ucházelo celkem 83 biopotravin, což je nejvíce v historii soutěže. Posunutí termínu klání letos poprvé umožnilo účast sezónních produktů. Nechyběly proto například ovčí a kozí sýry nebo čerstvá zelenina. Rekordní zájem o soutěž byl především mezi ekologicky hospodařícími vinaři. Druhou nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie Mléko a mléčné výrobky. Kompletní přehled nominovaných biopotravin najdete zde: Biopotravina 2012 (xlsx).

Celkový vítěz i vítěz kategorie Mléko a mléčné výrobky je kozí biomáslo vyráběné Blankou a Ivanem Hrbkovými přímo na ekofarmě ve Hvozdu. „Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě kozího biomásla je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Kozí biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti,“ uvedl Ivan Hrbek.

K tématu: Nálepka Biopotravina roku 2012 hledá nového majitele

Českou biopotravinu roku 2012 vybírala odborná komise v pondělí 17. září 2012 v Praze. Zasedla v kavárně v budově divadla Minor, a to ve složení: Michal Hugo Hromas (Rozinky a mandle, šéfkuchař a poradce pro gastronomii), Tomáš Tesař (náměstek ministra životního prostředí), Martin Leibl (oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR), Kateřina Nesrstová (PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců), Věra Strnadová (foodblog U Věrušky v kuchyni), Julie Kalodová (Nazeleno.cz), Eva Klánová (Retail Info) a Jan Valeška (PRO-BIO Liga). Porota posoudila na 52 vzorků biopotravin.

Následující den se sešla v Kutné Hoře komise degustátorů pod vedením pana Jiřího Čábelky, aby ohodnotila celkem 31 soutěžních vzorků bio vín. Šampionem se stala Pálava 2011 výběr z hroznů od společnosti Gotberk, a. s., z Popic. Nejlepším bílým vínem je Hibernal 2007 PS od společnosti Vinselekt Michlovský, a. s. Nejlepším červeným vínem se stalo Rulandské modré 2011 vzh od společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o.

Nejúspěšnějším výrobcem biopotravin v letošním ročníku soutěže je Statek Tilia, s. r. o., z Radešova v Královéhradeckém kraji, neboť jeho výroky zvítězily hned ve třech kategoriích.

„Jsem velmi potěšena, že se sešlo velké množství výrobků, takže jsme mohli posoudit rozmanité produkty. Soutěž dokazuje, že v České republice existuje široká bioprodukce, i když ne vždy se jedná o masovou výrobu dostupnou v supermarketech,“ sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců – organizátora soutěže.

Vítězové dílčích kategorií:

  • Mlýnské a pekárenské výrobky:
    Statek Tilia, s. r. o. – Radešovský žitný chléb se slunečnicí
  • Maso a výrobky z masa:
    Řeznictví U Kusáků, s. r. o. – Jehněčí klobása s hovězím masem bio
  • Nápoje:
    Moštárna Hostětín, s. r. o. – Hostětínský mošt jablko&rakytník bio
  • Výrobky z ovoce a zeleniny:
    Statek Tilia, s. r. o. – Cecilčin Bio Džem
  • Pochutiny a ostatní výrobky:
     Extrudo Bečice, s. r. o. – crispins kukuřičná bio tyčka
  • Výrobky pro gastronomii:
    Statek Tilia, s. r. o. – císařské brambůrky
  • Biovíno:
    Gotberk, a. s. – Pálava 2011 výběr z hroznů

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 se konala pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla. Manželé Hrbkovi se mohou díky podpoře veletrhu Biofach těšit na inspirativní exkurzi na největší veletrh s bioprodukty, jež se koná v Norimberku.

Zdroj a více informací: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, www.pro-bio.cz.

Čtěte dále: Farmářské trhy v obchoďáku neuznáváme, říká nová asociace

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).