Jedno z kultovních středoevropských a zejména českých a moravských tradičních jídel – ovocné knedlíky, bude mít od letoška vlastní kulinářskou soutěž. Premiéra „Soutěže o nejlepší ovocný knedlík 2014“ proběhne první červencovou sobotu (5. července) v prostorách městského ekocentra Trkmanka ve Velkých Pavlovicích.
Pro profesionály i amatéry: Přihlaste svůj knedlík
Spolu s Městským úřadem Velké Pavlovice je „duchovním otcem“ soutěže spolek Gastronomia Bohemica (GaBo), který se léta věnuje propagaci regionální gastronomie a prezentaci regionálních variant tradičních národních pokrmů. Právě ovocné knedlíky přitom podle představitelů GaBo představují velký prostor pro regionální kulinářskou kreativitu.
Organizátoři očekávají účast zhruba dvaceti soutěžících, z toho zhruba polovinu by měli tvořit soutěžící z Prahy a polovinu účastníci z regionu Velkých Pavlovic. Soutěž je nicméně otevřena všem profesionálním i amatérským kuchařům, kteří musí splnit jedinou podmínku – dodat v den soutěže do 13.00 hodin svůj soutěžní vzorek knedlíků do ekocentra Trkmanka. Žádné startovné nebo jiné poplatky se neplatí. Vzorky bude následně hodnotit odborná porota, která bude posuzovat vzhled, kvalitu těsta a náplně a celkovou chuť.
Meruňkový víkend
Ovocné knedlíky jsou tradičním jídlem především ve střední Evropě – kromě Česka také v Polsku, Rakousku nebo Německu. Optimálním nápojem k nim je podle starosty Velkých Pavlovic Pavla Procházky růžové víno (jak jinak).
Spolu se soutěží o nejlepší ovocný knedlík budou ve stejném městě probíhat také víkendové slavnosti „Velkopavlovické meruňkobraní 2014“. V uvedené oblasti se totiž pěstuje zhruba 80 procent produkce meruněk v ČR, jeden druh meruňky je navíc oficiálně registrován jako Velkopavlovická meruňka. Na místě tak bude možné kromě ovocných knedlíků ochutnat celou škálu pokrmů z meruněk, v ekocentru bude možno zakoupit publikaci „Kuchařka meruňkových receptů“, obsahující netradiční recepty jako Sokolský vepřový guláš na meruňkách nebo recept na Meruňkovou polévku.
Kulinářské využití meruněk v posledních letech neustále stoupá. V konkurenci s dalším ovocem, včetně dovážených exotických druhů, totiž zájem tuzemských spotřebitelů o konzumaci čerstvých meruněk klesá a jejich producenti tak musí hledat nové cesty k využití tohoto tradičního jihomoravského ovoce. Klasická meruňka totiž dlouho nevydrží – její „životnost“ se pohybuje v rozmezí dvou až tří dnů. Nově vyšlechtěné odrůdy meruněk sice vydrží déle – zhruba týden, postrádají ale jedinečné chuťové a obecně senzorické vlastnosti tradičních odrůd.
Nejlepší recept na ovocné knedlíky? Důležitý je poměr těsto-ovoce
Vzhledem k meruňkobraní to vypadá, že mezi ovocnými knedlíky mají největší šanci ty s meruňkovou náplní. Spektrum náplní ovocných knedlíků je ale samozřejmě mnohem širší, oblíbené jsou zejména jahody, borůvky, broskve, použít lze ale jakékoli ovoce, třeba i jablka. Právě náplň představuje již zmiňovanou velkou variabilitu ovocných knedlíků.
Další možnosti kombinací pak představují „posypové materiály“ na ovocné knedlíky, z nichž může znalec odvodit i region, kde takový pokrm vznikl. Klasika je posypání ovocných knedlíků moučkovým cukrem na polevu z rozpuštěného másla – ovocné knedlíky lze ale posypat třeba jen mákem, strouhaným perníkem nebo opraženou strouhankou. Různé kombinace lze vytvářet i přímo v náplních – údajně velmi chutná je varianta jahod obalených nejprve mákem a až následně kynutým těstem.
Kvalita ovocných knedlíků se kromě přirozené chuti ovocné ingredience odvíjí především od kvality samotné ovocné náplně, ale také od jejího obalu. Principem je, že vrstva těsta nesmí být ani moc tenká, ani moc tlustá. V prvním případě hrozí riziko, že se při vaření uvolní ovocná náplň a vyteče do vroucí vody, což bude i porota považovat za chybu. Pokud je ale vrstva těsta příliš silná, neprojeví se naplno chuť ovocné náplně.
Nejčastějším těstem je tvarohové a kynuté, ale ovoci sluší i bramborové.
Osvědčený recept na ovocné knedlíky z tvarohového těsta
- 50 g másla
- špetka soli
- 1 vejce
- 200 g měkkého tvarohu
- ¼ l mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 500 g ovoce
- máslo na polití
- tvrdý tvaroh a cukr na posypání
V míse utřeme máslo se solí a vejcem, vmícháme tvaroh, po částech přidáváme mléko a mouku. Vypracujeme vláčné těsto, rozdělíme na kousky, které plníme ovocem. Dobře obalíme, vhazujeme do vařící vody a vaříme cca pět až osm minut.