Nejlepší pleťová voda? Luční rosa

24. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Proč brzy vstávat a v rose se „koupat“? Rosa je totiž kapalinou, která obsahuje řadu výjimečných látek, které oživí vlasy i pleť.

Červen vrcholí slunovratem a letos dokonce úplňkem. Největším zázrakem přírody je v tomto období luční rosa. Z fyzikálního hlediska je to vodní pára kondenzovaná díky poklesu teploty okolního vzduchu. Tyto kapky jsou z chemického pohledu roztokem. Rozpouštějí se v nich látky obsažené na povrchu listů, ale přijímají i tekutiny, které rostliny v noci vylučují. Je jasné, že tato kapalina bude mít zcela výjimečné vlastnosti.

Proč se dříve dívky omývaly ranní rosou?

Rosa se sráží na celých rostlinách, ale obvykle se koncentruje v úžlabí listů. Tam si ji rostliny schraňují jako zásoby na nadcházející horký den. Zůstává k dispozici jako občerstvení i pro další živočichy.

Luční rose byla v minulosti věnována obzvláštní pozornost v „lidové kosmetice“. Zejména mladá děvčata používala rosu k omývání obličeje. Jak takové omývání rosou vypadalo, vysvětluje Jana Vlková, autorka kuchařek a propagátorka jedlých rostlin: „Dívky dříve tahaly orosenou loukou nějakou textilii – šátek, zástěru – aby se rosou hezky nasákla. Vlhkou látkou si pak otíraly obličej,“ a dodává, že v rose se blahodárné látky rozpouštějí snadněji než třeba ve vodě studniční, která má vyšší obsah minerálů. U některých rostlin také dochází k procesu, jemuž se říká gutace. V prostředí, které je přesyceno vodními parami, jejich buňky vylučují kapky tělesných šťáv,“ dodává Jana Vlková.

Z minulosti jsou známy i obklady na něž se používala rosa z konkrétních rostlin – například zábaly z kopřiv posilovaly vlasy. Mnohým lučním bylinám byly připisovány i různé magické vlastnosti, které mají své reálné ukotvení v jejich farmakologii.

Královskou bylinou je z tohoto pohledu kontryhel pastvinný (Alchemilla monticola), na kterém najdete asi největší množství rosy.

Kontryhel pastvinný


Autor: Jana Vlková

Kontryhel pastvinný

Z pohledu pověr a mýtů:

List kontryhele, vypadá jako papírová skládanka nebo plisovaná sukénka. V některých zemích se mu také říká pláštík Panny Marie. „Plisování“ listu tvoří žlábky, jimiž stéká do středu listu rosa. Kuličky vody fascinovaly středověké alchymisty. Nazývali je vodou mudrců a věřili, že může extrahovat fluidum z kamene mudrců. Tak dostal později kontryhel latinské jméno Alchemilla. Alchymisté jej ve své době nazývali bylinu Božská růže.
V lidovém léčitelství byly listy i kořeny kontryhele používány na nejrůznější ženské obtíže.

Ve starých knihách se můžeme dočíst že:
„Po dvacet dní podávaná lžička prášku pomáhá sterilním ženám, kterým kvůli nestálosti nálady nezůstane semeno v děloze. Nerozvážným dívkám, které se nechaly strhnout vášní, navrátí panenství. Osláblé, ochablé a svislé prsy súžuje a upevňuje odvar v obyčejné vodě, když se na prsy přikládají šátky namočené v tomto odvaru.

Z pohledu botanika:

Kontryhel je vytrvalá trsnatá bylina, jejíž lodyhy a řapíky jsou chlupaté. Přízemní listy jsou okrouhle ledvinité s trojúhelníkovitými laloky, které mají na každé straně šest až 9devět stejnotvarých zubů. Květenství je metlovité a květy jsou nahloučeny do drobných vijanů. Koruna květu chybí, květy jsou zelené. Bylina si vybírá vlhké louky a pastviny, okraje lesů. Intenzivní hospodaření na lukách v nížinách jej vytlačuje k horským polohám. Kvete od května.

Z pohledu květinové gurmánky:

Květy i listy kontryhele, jsou poměrně tuhé, a chuťově nejsou nijak oslňující. Sbíráme malá květenství a nejmladší lístečky, na nichž je ještě patrné něžné plisování. Na druhou stranu je tato bylina nesmírně trvanlivá. Při bližším pohledu, na talíři, také vynikne zajímavý květ, jehož si obvykle z výšky, při procházkách na loukách nevšimneme. Hodí se tudíž i na dekorace teplých pokrmů těsně před podáváním. Mladé lístečky se mohou použít nasekané do různých zeleninových salátů nebo tvarohových pomazánek.

Odborná spolupráce:

Jana Vlková

Studovala přírodní vědy a žurnalistiku, byla novinářkou píšící o cestování a jídle. Z této kombinace se zrodil zájem o jedlé kvítí a býlí. Je autorkou knih Květinová kuchařka a Kytky k jídlu, provozuje web Kytkykjidlu.cz, pořádá kurzy sběru bylin.

Ten nejbližší je naplánován do Experimentální zahrady pod Blaníkem. 20. června se během něj budou sbírat byliny svatojánského času.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).