Nejlepší školní oběd 2016? S houbami, červenou řepou a fazolemi

29. 8. 2016

Sdílet

Již po sedmé se konala soutěž s názvem Nejlepší školní oběd. Letos museli školní kuchaři vařit bezmasá jídla, která nestojí více než 34 korun, a navíc se ve škole musí běžně nabízet. Co kuchaři uvařili?

Už sedmým rokem Společnost pro výživu pořádá akci s názvem Nejlepší školní oběd, kde kuchaři a kuchařky z přihlášených školních institucí bojují svými pokrmy o metu nejvyšší – o patnáct, deset nebo pět tisíc korun. Podmínky jsou jasně dané, jídlo se musí vejít do limitu třicet čtyři korun na porci za polévku, hlavní jídlo a dezert a dvacet porcí musí být připraveno do dvou hodin. A hlavně, aby se menu vůbec mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků.

Co rok, to jiné téma, letos jím byly bezmasé pokrmy, které v řadě škol odbývají buchtami s povidly nebo krupicovou kaší. Jak se s těžkým tématem kuchaři popasovali?

Soutěžní pokrmy by se klidně mohly podávat v restauracích

„Souboj finálové desítky byl velmi vyrovnaný. Všechny školy do něho šly s velkým nasazením. Soutěžící vařili i z méně tradičních surovin, jako je pohanka, quinoa nebo rukola. Přestože musí dodržovat mnoho předpisů a letošní téma nebylo vůbec snadné, podařilo se jim připravit chutné a zajímavé pokrmy,“ hodnotí finálové kolo Anna Packová, hlavní organizátorka soutěže. Jídla přitom hodnotili nejen odborníci na výživu a stravování, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů, zástupce generálního partnera velkoobchodu MAKRO ČR a medií, ale hlavně děti, pro které jsou pokrmy určeny především.

„Bezmasá jídla jsou náročnou disciplínou i pro šéfkuchaře. Některé z dnešních pokrmů by se mohly podávat i v restauracích. Na obědech bylo znát, že se jídelny snaží pracovat s kvalitními a čerstvými surovinami,“ řekl Petr Stádník, člen poroty, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací, a dodal: „Jídelny by obecně měly začít používat méně soli, cukru a mouky a vařit více s obilovinami nebo luštěninami. Soutěžní týmy jsou důkazem, že se jim to daří čím dál více.“

Ve finálovém klání se utkaly tyto školní jídelny:

  1. 22. mateřská škola Plzeň
  2. F-gastro catering, zařízení školního stravování s.r.o., Vrchlabí
  3. Mateřská škola Střítež nad Bečvou
  4. Střední průmyslová škola dopravní Plzeň
  5. Školní jídelna Brno
  6. Základní škola a Mateřská škola Leskovec
  7. Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice
  8. Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov
  9. Základní škola Český Brod
  10. Základní škola Svitavy

Nejlepší školní jídelny a jejich menu:

1. místo: F-gastro catering zařízení školního stravování (Vrchlabí)

  • Polévka z farmářského trhu
  • Houbové rizoto s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem
  • Fazolové brownies s banánem

2. místo: Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov (Velký Beranov u Jihlavy)

  • Brokolicová polévka
  • Paprikový lusk plněný kuskusem, bramborové gnocchi s restovanou zeleninou, rajčatová omáčka
  • Bulgur s ovocem

Fotogalerie: A jak obědvají ve škole americké děti?

3. místo: 22. mateřská škola Plzeň

  • Dýňová polévka se smetanovým nočkem a vanilkou, žitný kruton
  • Cizrnové kuličky s červenou řepou, bylinkami a bio sezamovým semínkem, dvoubarevné batátové pyré, glazovaná zelenina, jogurtový dip s medvědím česnekem, vitamínová voda s mandarinkou
  • Salát polníček s máslovou hruškou a výhonky z řepy
  • Domácí farmářský tvarohový krém s jahodami, chia semínky a mátovým cukrem

Zdroj: Společnost pro výživu

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).