Už sedmým rokem Společnost pro výživu pořádá akci s názvem Nejlepší školní oběd, kde kuchaři a kuchařky z přihlášených školních institucí bojují svými pokrmy o metu nejvyšší – o patnáct, deset nebo pět tisíc korun. Podmínky jsou jasně dané, jídlo se musí vejít do limitu třicet čtyři korun na porci za polévku, hlavní jídlo a dezert a dvacet porcí musí být připraveno do dvou hodin. A hlavně, aby se menu vůbec mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků.
Co rok, to jiné téma, letos jím byly bezmasé pokrmy, které v řadě škol odbývají buchtami s povidly nebo krupicovou kaší. Jak se s těžkým tématem kuchaři popasovali?
Soutěžní pokrmy by se klidně mohly podávat v restauracích
„Souboj finálové desítky byl velmi vyrovnaný. Všechny školy do něho šly s velkým nasazením. Soutěžící vařili i z méně tradičních surovin, jako je pohanka, quinoa nebo rukola. Přestože musí dodržovat mnoho předpisů a letošní téma nebylo vůbec snadné, podařilo se jim připravit chutné a zajímavé pokrmy,“ hodnotí finálové kolo Anna Packová, hlavní organizátorka soutěže. Jídla přitom hodnotili nejen odborníci na výživu a stravování, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů, zástupce generálního partnera velkoobchodu MAKRO ČR a medií, ale hlavně děti, pro které jsou pokrmy určeny především.
„Bezmasá jídla jsou náročnou disciplínou i pro šéfkuchaře. Některé z dnešních pokrmů by se mohly podávat i v restauracích. Na obědech bylo znát, že se jídelny snaží pracovat s kvalitními a čerstvými surovinami,“ řekl Petr Stádník, člen poroty, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací, a dodal: „Jídelny by obecně měly začít používat méně soli, cukru a mouky a vařit více s obilovinami nebo luštěninami. Soutěžní týmy jsou důkazem, že se jim to daří čím dál více.“
Ve finálovém klání se utkaly tyto školní jídelny:
- 22. mateřská škola Plzeň
- F-gastro catering, zařízení školního stravování s.r.o., Vrchlabí
- Mateřská škola Střítež nad Bečvou
- Střední průmyslová škola dopravní Plzeň
- Školní jídelna Brno
- Základní škola a Mateřská škola Leskovec
- Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice
- Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov
- Základní škola Český Brod
- Základní škola Svitavy
Nejlepší školní jídelny a jejich menu:
1. místo: F-gastro catering zařízení školního stravování (Vrchlabí)
- Polévka z farmářského trhu
- Houbové rizoto s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem
- Fazolové brownies s banánem
2. místo: Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov (Velký Beranov u Jihlavy)
- Brokolicová polévka
- Paprikový lusk plněný kuskusem, bramborové gnocchi s restovanou zeleninou, rajčatová omáčka
- Bulgur s ovocem
Fotogalerie: A jak obědvají ve škole americké děti?
3. místo: 22. mateřská škola Plzeň
- Dýňová polévka se smetanovým nočkem a vanilkou, žitný kruton
- Cizrnové kuličky s červenou řepou, bylinkami a bio sezamovým semínkem, dvoubarevné batátové pyré, glazovaná zelenina, jogurtový dip s medvědím česnekem, vitamínová voda s mandarinkou
- Salát polníček s máslovou hruškou a výhonky z řepy
- Domácí farmářský tvarohový krém s jahodami, chia semínky a mátovým cukrem
Zdroj: Společnost pro výživu