Nejlepší školní obědy vaří kuchařky ze školní jídelny ZŠ Na Výsluní z Uherského Brodu. Právě jejich zapečené rybí filé se zeleninou zvítězilo v soutěži O nejlepší školní oběd, kterou pořádala Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR a Společnost pro výživu.
Na druhém místě se umístila školní jídelna ZŠ Chmelnice z Prahy s gratinovaným lososem, listovým špenátem a těstovinami a třetí místo v soutěži získaly kuchařky ze školní jídelny SŠ a jazykové školy ve Volyni se zahaleným rybím filé s bramborami. Ve veřejném hlasování na stránkách www.YesNeYes.cz vyhrála školní jídelna Základní a mateřské školy Jana Broskvy 3 z Brna s rybím těstovinovým rizotem. Soutěže se konaly v rámci preventivních projektů Žij Zdravě a YesNeYes, které se snaží upozornit na zvyšující se celospolečenský problém v podobě nadváhy a obezity.
Čtěte téma: Éra „univerzální hnědé“ je snad pryč
Strava ve školních jídelnách představuje letitý problém: UHO (univerzální hnědá omáčka) či UBO (univerzální bílá omáčka) jsou pojmy, na něž mnozí jen tak nezapomenou…
Odborná porota pod vedením známých kuchařů Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny vybírala z deseti školních jídelen z celé České republiky, které se dostaly do finálového klání. To proběhlo ve středu 27. října 2010 v prostorách školní jídelny Základní školy Chelčického v Praze 3. „Je to pro mě obrovská satisfakce a ocenění za těch třicet čtyři let, které pracuji ve školních jídelnách,“ říká paní Dagmar Trtková, vedoucí vítězné školní jídelny v Uherském Brodě.
Více informací o soutěži naleznete v tiskové zprávě.