Dovoluji si jen upozornit, že k té "nejtradičnější" svíčkové patří šlehačka neslazená. Bohužel v našich restauracích tam dávají většinou ten slazený sprejový paskvil. A jak název napovídá, svíčková by měla být ze svíčkové. Jenže u nás se šidí všechno (ani ten guláš není gulyas, ale spíš pörkelt).
Akorát že zrovna svíčková je naprosto typickou ukázkou posunu pojmu a také dvojslovného názvu. Naprostá většina lidí to bere jako "svíčková omáčka", tedy toto jídlo pro ně definuje charakteristická omáčka a vůbec už jim nedochází, že to je vlastně název masa. A podle mě na tom není nic špatného, lidem prostě primárně zachutnala omáčka a kombinují ji už mnoho desítek let i s levnějšími masy. Právě tímto ostatně vznikla tradice, pokud bychom se důsledně drželi nejdražších surovin, tak to nikdy takový rozmach nezíská.
Mě daleko více než použití jiného masa než svíčková štve to, že se v restauracích člověk běžně setká s totálně mizernými knedlíky a i vlastní omáčka je občas všelijaká. A s tou šlehačkou máte pravdu, použití sprejové taky není nejlepší, doplnil bych i brusinky, místo nich se často objeví nějaké pochybné džemy :-(
Pro mě je to Slovensko pro letošní rok jasná dovolená. Je to kousek, poměrně malé riziko při cestování a ceny taky stále nejsou špatné.
Třeba nesrovnatelné ceny s Rakouskem. Koukala jsem navíc, že některé dobré nabídky jsou na Slevomatu nebo třeba tady jsou taky nějaké akce: http://www.topsleva.cz/pobyty
Ono když se to sečte, tak tyhle dovolené nedaleko mi vychází nejlépe. Člově nestráví den cestováním, den aklimatizací po cestování a den stresem tím, co vše se může na dovolené pokazit.