Dovoluji si jen upozornit, že k té "nejtradičnější" svíčkové patří šlehačka neslazená. Bohužel v našich restauracích tam dávají většinou ten slazený sprejový paskvil. A jak název napovídá, svíčková by měla být ze svíčkové. Jenže u nás se šidí všechno (ani ten guláš není gulyas, ale spíš pörkelt).
Akorát že zrovna svíčková je naprosto typickou ukázkou posunu pojmu a také dvojslovného názvu. Naprostá většina lidí to bere jako "svíčková omáčka", tedy toto jídlo pro ně definuje charakteristická omáčka a vůbec už jim nedochází, že to je vlastně název masa. A podle mě na tom není nic špatného, lidem prostě primárně zachutnala omáčka a kombinují ji už mnoho desítek let i s levnějšími masy. Právě tímto ostatně vznikla tradice, pokud bychom se důsledně drželi nejdražších surovin, tak to nikdy takový rozmach nezíská.
Mě daleko více než použití jiného masa než svíčková štve to, že se v restauracích člověk běžně setká s totálně mizernými knedlíky a i vlastní omáčka je občas všelijaká. A s tou šlehačkou máte pravdu, použití sprejové taky není nejlepší, doplnil bych i brusinky, místo nich se často objeví nějaké pochybné džemy :-(