Díky vitamínům, minerálním látkám a stopovým prvkům může náš organismus správně zpracovávat bílkoviny, tuky a cukry, reagovat na zátěž, regulovat tělesnou teplotu, zprostředkovávat nervové vedení, umožňovat svalové kontrakce a tak dále; naopak bez nich by nebylo možné využít energii ze stravy, narušily by se metabolické pochody a další funkce. Těmto látkám se souhrnně říká mikronutrienty a až na výjimky si je tělo neumí vyrobit samo, musí je získávat z potravy.
Základním předpokladem k získání široké palety mikronutrientů je proto pestrá racionální strava a také pitný režim.
Nejvýhodnější zdroje minerálních látek
Problematiku představili specialisté na nutriční péči doc. MUDr. Pavel Těšínský, předseda odborné lékařské společnosti a vedoucí Divize intenzivní péče, klinické výživy a metabolismu FN Královské Vinohrady, a Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeut specialista ze 3. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Praha, místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů. Prezentovali ji na konferenci Vitamíny a minerální látky pro zdraví pořádané AquaLife Institutem. Tématu se věnujeme také v materiálu Proč jsme nemocní? Hlavní problémy způsobené chybnou stravou.
Se souhlasem autorů nyní publikujeme odborná doporučení, pokud jde o zdroje mikronutrientů. V tomto materiálu najdete informace o zdrojích minerálních látek, následovat budou stopové prvky a vitamíny. „Tlak komerce je obrovský. Stačí nám vyvážené jídlo, doplňky stravy nepotřebujeme,“ říká v rozhovoru k problematice doc. Těšínský.
Vápník
Funkce vápníku
Ovlivňuje stav kostí, zubů, krevní srážlivost či kontrakce svalů. „Projevy nedostatku se mohou vyskytnout zejména v tvorbě kostní tkáně, při obměně kostí a nervosvalovém přenosu,“ říká doc. Těšínský.
Nejvýhodnější zdroje vápníku
- mléko, kefír, jogurt, tvrdé sýry
- brokolice, květák, rukola
- lískové ořechy, para ořechy, mandle
- přírodní minerální vody
Nutriční specialistka dává příklad pokrytí denní dávky vápníku: 100 g goudy, 150 g jogurtu, 150 g brokolice, minerálka v rámci pitného režimu.
„Denní příjem vápníku je dobré rozdělit minimálně do tří dávek a jednu z nich zkonzumovat ve večerních hodinách. Ke správnému vstřebání vápníku je potřebný vitamín D, hořčík a vitamín K,“ říká Aneta Sadílková.
Zvýšená potřeba vápníku
Těhotné a kojící ženy i ženy v menopauze mohou mít zvýšenou potřebu této minerální látky.
Hořčík
Funkce hořčíku
Ovlivňuje svaly včetně srdečního, nervový systém, metabolické procesy, kosti i zuby. „Hořčík – tedy magnézium – je prvek, který má značný význam pro srdeční akci a svalovou činnost,“ zdůrazňuje lékař.
Nejvýhodnější zdroje
- ořechy a semínka, luštěniny
- obiloviny (celozrnné výrobky)
- mléko a mléčné výrobky
- maso
- brambory, zelenina
- ovoce (pomeranče, banány)
- přírodní minerální vody
K pokrytí denní dávky jsou vhodné například 500 g ovoce a zeleniny, 200 g brambor nebo luštěnin, 100 g chleba nebo 30 g ovesných vloček, 20 g ořechů nebo semínek, minerálka v rámci pitného režimu.
Zvýšená potřeba
Týká se sportovců, těhotných a kojících žen.
Draslík
Funkce draslíku
Je důležitý pro krevní tlak, kardiovaskulární a nervovou soustavu, svaly včetně srdečního a rovněž pro hospodaření organismu s vodou.
Nejvýhodnější zdroje
Zdroje draslíku jsou shodné se zdroji hořčíku. Pokrytím denní dávky hořčíku se zároveň zajistí i dostatečný příjem draslíku.
„K dosažení dostatečného denního příjmu draslíku mohou významně přispět i přírodní minerální vody, které jsou vhodné hlavně při zvýšené ztrátě tekutin a minerálních látek pocením,“ komentuje nutriční specialistka.
Zvýšená potřeba
Může nastat v případě hypertenze – zvýšeného krevního tlaku.
Fosfor a sodík
K dalším důležitým minerálním látkám, bez kterých se lidské tělo neobejde, patří fosfor a sodík. Nicméně fosfor obsahují prakticky všechny potraviny, a tak jeho nedostatek u zdravých osob prakticky nehrozí, shodují se odborníci. „Přívod fosforu redukujeme u pacientů se selháváním ledvin,“ říká doc. Těšínský.
Pokud jde o sodík, přijímáme ho většinou až příliš ve formě soli ve stravě, proto není třeba obávat se jeho nedostatku. „Ten u zdravých osob hrozí pouze při déletrvajícím nadměrném pocení, například při sportu nebo namáhavé fyzické práci. V takovém případě se pro doplnění ztrát vody i minerálních látek hodí přírodní minerálky,“ doporučuje Aneta Sadílková.
Odborná spolupráce:
Mgr. Aneta Sadílková
Nutriční terapeut specialista, 3. interní klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Praha, místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů ČAS, odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční péče.
Doc. MUDr. Pavel Těšínský
Vedoucí Divize intenzivní péče, klinické výživy a metabolismu, interní klinika FN Královské Vinohrady Praha a 3. LF UK, předseda České společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP, odborný konzultant AquaLife Institutu.