No já se třeba do toho sodíku vejdu. Ale všechna jídla si vyrábím sám, hlavním zdrojem sodíku je přitom sůl a soda. To co obsahují přímo základní suroviny nedokáži určit ani odhadnout ale bude to vzhledem k přidané soli zanedbatelné a myslím to ani autor doporučení neměl na mysli (celer příliš nemusím, ale například bedly si klidně ještě osolím - tak asi tak).
Jenže já se do vašich hodnot vejdu jen v ročním průměru. Protože když mám zvýšenou fyzickou aktivitu, nebo obecně v létě, tak prostě můj denní příjem sodíku může být oproti například zimě i 5-ti násobný.
Spočítat to mohu protože vím že na 1 rok potřebuji maximálně 1kg soli (tedy řekněme 400g sodíku) na osobu. Plus zkonzumuji ročně do 200g sody, ale také ne vždy, a jsou roky kdy jsem to nedělal.
Tak jak ten stav bez soli popisujete vy mi přijde že příliš démonizujete. Když z potravy sodík odstraníte úplně, tak po určité době (pokud se přetížíte) začnete dostávat křeče.
Naopak s vámi musím nesouhlasit. Úplně největší blbost jakou může člověk vůbec dělat, je že zavrhne vše co doposud nějaký odborník nedoporučil na základě přísně vědeckých dat. Pokud mohu doporučit ostatním čtenářům, tak vůbec podobné články nečtěte! To je to proč vůbec píši.