„Vojáky, kteří se příliš nehodili na frontu, nechal vyhubnout a následně je vyživoval různými dietami. Zjistil, že pokud tito mladí muži jedí stravu založenou zejména na živočišných tucích, tak jim výrazně vzrůstá cholesterol,“
Neplete si pan profesor Minnesota Starvation Experiment s dalšími experimenty? Jinak Keys samozřejmě tehdy nerozeznával druhy cholesterolu (HDL vs. LDL aspoň pro začátek) a počet lipoproteinů vs. hladina cholesterolu. Proč nám nepoví, jak je to s těmito detaily? Že by se začala celá teorie trochu hroutit?
"Chtěl bych zdůraznit, že zásadně mění výživová doporučení jen neodborníci, odborníci nemají důvod je měnit,“
Pokud někdo odmítá měnit svá doporučení pod vlivem nových důkazů, tak to není vědec a před takovým člověkem je třeba utéct.
"ukázalo se ale, že mortalitu mohlo mít na svědomí nové riziko, a to inzulínová rezistence způsobená obezitou."
Jasně, inzulinová resistence je způsobena obezitou. Co třebas přiznat, že za inzulinovou resistencí stojí komplex problémů způsobených primárně konzumací vysokého množství olejů ze semen (problematika omega-6, omega-3 a zánětlivých procesů) a cukru. Hlavně nepřiznat chybu, že jsme radily tuto stravu konzumovat a radši neurčitě říci, že za to může obezita.
"„V posledních čtyřech letech jsme získali řadu důkazů o tom, že nasycené mastné kyseliny nejenom zvyšují celkový cholesterol, ale v tukové tkáni stimulují stav, který akceleruje rozvoj aterosklerózy"
Možná by ty důkazy mohli publikovat v nějakém prestižním žurnálu. Zatím se spíš plní důkazy o tom, že složení mastných kyselin není zdaleka tak jednoznačným určovatelem aterosklerózy, viz naposledy Chowdhury a spol. (diskuze s kritikou např. zde: http://news.sciencemag.org/health/2014/03/scientists-fix-errors-controversial-paper-about-saturated-fats)
Vcelku jednoznačně pozitivní výsledky má například mléčný tuk, přestože je nasycený. Nemůžete přece házet do jednoho pytle trygliceridy různé délky, protože jsou metabolizovány odlišně. Velká část tuku v těle je navíc výsledkem přeměny sacharidů. To, že někdo stále v roce 2014 stále doporučuje konzumaci nízkotučných mléčných výrobků vede k prvnímu výroku, že doporučení se zásadně nemají měnit. To nemůže tvrdit vědec, to může tvrdit jen zaslepený idiot.
Ono se jedná hlavně o peníze, prestiž a skupinový zájem - neměnit názory, prosazovat slepě to svoje a hlavně nepřiznat chybu. Nedávno o tom tady dobře psal dr. Vavrečka.
Jednoduchá nutriční rada zní vybírat z tradičních potravin - zelenina, maso včetně vnitřností a kostí, vejce, ovoce, ořechy, semena, hlízy, luštěniny, obiloviny, mléčné výrobky; používat tradiční metody zpracování - vývar, kysání, namáčení, klíčení...; aplikovat individuální potřeby s ohledem na zdravotní stav a genetickou dispozici. Získáte tak širokou paletu možností a neaplikujete na sebe jedinou "správnou stravu" s jediným "správným" poměrem živin.
Moc pekne jste to napsal. Podepisuji. :-) Hlavne mlzit kolem problematiky tuku, ale cukr, velky zabijak, je v tom nevinne. Staci mi zdravy selsky rozum, kdyz vidim, ze cukr kazi zuby: Logicka otazka je- co potom dela s mekkymi tkanemi, s cevami, s telnimi organy ??? Budou odbornici tvrdit, ze nic??? Doporucuji precist si praci profesora Yudkina.