Hlavní navigace

Nuda v závodce. Češi nejvíc milují kuřecí řízek a smažák. Když se odvážou, dají si omáčku

25. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kdybyste chtěli vidět odvážné strávníky zvědavě ochutnávající nové pokrmy, české závodní jídelny s klidem vynechte. Tam stále vyhrává klasika. Největším dramatem je, že pro tentokrát to smažený sýr těsně prohrál s kuřecím řízkem.

Chutě českých a vlastně ani slovenských jedlíků se nemění, žebříčku nejpopulárnějších jídel dál vládne klasika. Ukázal to průzkum a analýza obědových a denních menu za uplynulých šest měsíců, které si lidé dopřáli ve více než 160 restauracích a jídelnách Delirest v Česku i na Slovensku. Společnost Delirest patří mezi největší poskytovatele závodního a firemního stravování, každý měsíc nasytí více než jeden a půl milionu strávníků.

Kuřecí řízek, holandský řízek, stehno

Absolutním vítězem v kategorii hlavních jídel je smažený kuřecí řízek, který z piedestalu sesadilo loňské obědové potěšení – smažený sýr. V Delirest ho primárně připravují v konvektomatu, což znamená, že při přípravě se používá minimum oleje. Na chuti to ale poznat není. 

Autor: Delirest

U dalších dvou míst žebříčku nejoblíbenějších jídel obědového menu se už chutě dvou národů liší. Slováci dále nejčastěji sáhnou po smaženém sýru a černohorském kuřecím řízku. Strávníci z Češka dávají přednost holandskému řízku a pečenému kuřecímu stehnu.

Považujete smažený sýr za naše „národní jídlo“?

Překvapení se na prvních příčkách nekoná. Tradiční postupy, dobře známé chutě, generacemi strávníků milovaná jídla. Na druhé straně, když se velmi podrobně probereme více než šesti miliony obědů, které jsme v našich restauracích v Česku i na Slovensku uvařili, jasně vidíme, že se postupně do popředí dostávají i jiné, ne až tak tradiční pokrmy, komentuje výsledky Josef Veselý, který vede elitní tým Brand Chefů Delirest a Primirest.

I když se to nutričním expertům a výživovým specialistům zřejmě nebude zamlouvat, i v případě bezmasých jídel žebříčku vévodí smažené česko-slovenské obědové „retro“: křupavá, zlatavá strouhanka a táhnoucí se sýr. I ten připravují závodní a firemní restaurace Delirest většinou v konvektomatu.

V ideálním světě bychom smažená jídla neměli jíst vůbec. Takový ale neexistuje. I já si je jednou za čas dám, komentuje výsledky Kristýna Ostratická, výživová expertka. Když už se pro smažené jídlo rozhodnete, snažte se k němu přidat co nejvíce zeleniny. Ta totiž obsahuje jak vlákninu, tak i antioxidanty, které po smaženém jídle přijdou tělu vhod, dodává. 

Autor: Delirest

Polévkové národy

Polévka je grunt – i letos z analýzy vyplynulo, že milujeme polévky a považujeme je za mimořádně důležitou součást poledního menu. Především gulášovou jen málokterý ze strávníků vynechá – a proto obhájila první místo v žebříčku popularity v Česku i na Slovensku. Dále už natrefíme na rozličné chutě, jedno ale máme společné – milujeme syté a husté klasiky, v top trojce nechybí ani vývar. Vysvětluji si to tím, že v Česku je větší tendence považovat polévku za předkrm a přípravu na další chod. Na Slovensku mají sytější polévky větší tradici – v některých regionech byly náhražkou hlavního jídla, vysvětluje Kristýna Ostratická.

Zatímco v zahraničí je zvykem spíš sladká tečka, naši strávníci milují sladké i jako hlavní chod. V této kategorii jednoznačně vedou chutě našeho dětství a vůně linoucí se z babiččiny kuchyně.

Víte, z jaké země pochází boršč, ramen, hranolky či třeba chilli con carne? Udělejte si test

Když se řekne vepřo knedlo zelo, málokdo pochybuje o tom, že jde o českou specialitu, stejně jako pizza nezapře Itálii a španělskou paellu by si asi taky správně tipnul skoro každý. Ale i mezi zdánlivě typickými jídly existuje spousta chytáků – vyzkoušejte si v našem testu, jak se v nich vyznáte.

Když už sáhneme po sladkém obědu, snažme se do něj dostat bílkovinu. Například pokud máme na výběr zemlbábu a tvarohové knedlíky, volte raději to druhé, pomáhá v rozhodovacím procesu Kristýna Ostratická, specialistka Delirestu na výživu. Podle ní bychom po sladkém obědu měli myslet i na dodání vlákniny. Když chyběla u oběda, je nutričně správné doplnit ji u večeře.

Sem tam ochutnáme něco nového

Dobrou zprávou je, že se strávníci postupně učí poznávat a akceptovat nové chutě a ingredience, často na základě jejich dovolenkových kulinárních zkušeností. Z exotické kuchyně se stává zajímavé zpestření, časem dokonce pilíř výběrových menu, kterým dominují právě zahraniční jídla. Velkým hitem jsou například Buddhovy a Poke misky. Od roku 2020, kdy jsme je do menu Delirest zařadili, jsou stálicí v našich závodních a firemních restauracích a těší se velké oblibě, popisuje Ostratická.

Galerie: Jaká jídla byla nejpopulárnější vloni? 

Zároveň strávníci mnohem častěji myslí i na racionálnější úpravu surovin – grilovaní, příprava v páře, sous-vide, anebo i celkovou skladbu talíře – například namísto tradičních příloh, jako jsou rýže, hranolky nebo bramborová kaše, sáhnou po jiných, třeba po luštěninových plackách nebo zeleninové kaši z mrkve či topinamburu. Strávníci v závodních restauracích mají rádi v rámci obědových menu také grilované ryby a sýry.

U fit jídel vidíme, že se lidé rádi vrací k chutím, které jim zachutnaly na dovolené, u moře nebo na horách a chtějí po nás autentická koření, ingredience, jídla, komentuje výsledky Josef Veselý. Kuchaři se to, jak připravit různá cizokrajná nebo trendová jídla, učí na speciálních workshopech. Například posledně jsme pro šéfkuchaře organizovali praktické školení indické kuchyně, kterou nám představil kuchař z Bangladéše, dodává Veselý. 

V nabídce obědových menu nechybí ani vegan jídla. Zde ještě více než u běžných pokrmů platí, že je důležité, aby jídlo na talíři dobře vypadalo. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).