Nechci se rozčilovat, ale co se dalo čekat, že? Tohle totiž nemohou nikdy přiznat... A aby udělali alespoň něco, řeknou, že 9% má jinou kvalitu.
Dobře, tedy. Jak mi pak EK vysvětlí:
1) proč jsou německé uzeniny i sýry mnohem chutnější,
2) potrava po kočky - proč mi kočka u české drahé šunky uskočí, jako by v tom byla semletá jiná kočka a německých konzervách se může umlátit (mnohdy mám pocit, že bych jí tu paštiku nejraději snědl já... :-D ),
3) český prací prášek nepere a německý ano (oboje při doporučené dávce),
4) i ty nejlevnější německé párky obsahují maso a jsou chutné,
5) mléčné výrobky jsou chutnější i hustší,
6) nápoje / džusy mají úplně jinou barvu, obsahují i dužinu a chutnají skvěle
7) u německých potravin (uzeniny, sýry, mléčné výrobky), co jsme zkoušeli byla delší doba "čerstvosti"
...
A tak by mohl člověk pokračovat dál a dál. Ale podle EK je vše v naprostém pořádku... Rozumím a beru na vědomí, jdu se objednat k Chocholouškovi...
Tak ale zrovna to různé vykazování procent masa mezi CZ a DE je holý fakt, to co je pro německou legislativu 90%, je u nás třeba jen 78% a tohle je zdrojem hodně "zaručených zpráv" o dvojí kvalitě.
Jinak moje osobní zkušenost (nacestuji docela dost) je taková, že možná v Německu začínají od trochu vyšší kvality. U nás se hlavně v některých řetězcích vyskytuje v nejnižších cenách opravdu bídná kvalita, na kterou se v DE tolik nenarazí, jakmile se ale povyleze o kousek výše, tak rozdíl zmizí. Zrovna s těmi párky to je přesně ono - opravdu nemám v ČR problém koupit dobré párky, ale prostě nemohu vzít to "nejlevnější z Alberta", to je fakt děs. Ale už o malý kousek výše je kvalita o dost lepší (a ne, určitě není nutno kupovat to nejdražší, stačí jít o kousek výše).