Když koupím brambory, tak největší poškození na nich jsou různé řezy, sahající až do poloviny hlízy. A bývá tak poškozena třetina až polovina hlíz. To jsou škody jednoznačně způsobené při sklizni. A lemplové zemědělci to chtějí hodit na maloobchod.
Já si poslední dobou zvyknul kupovat brambory dovážené z Francie. Jsou sice asi o třetinu dražší, ale bez mechanického poškození a i když jsou vyprané, neplesniví. Jsou i chutnější než domácí a díky menšímu odpadu i přes vyšší cenu výhodnéjší.
pokud mate tretinu az polovinu brambor takto poskozenych, tak kupujete krmne brambory pro hospodarska zvirata ne konzumni pro lidi. v I. jakosti je vyjimkou pokud najdu alespon 1 naseklou v 10kg pytli.
nebo zmente dodavatele pokud vam prodava takovy odpad jelikoz toto neni rozhodne standard alepson ne tam kam chodime nakupuvat my.
No pravda je, že tuzemské brambory je těžko v superkvelbu koupit - jsou přebrané, často i od Vietnamců na kšeft (takže ve svých krámcích mají pěkné zboží), a dokud si to nějaký zoufalec, nebo slepec, nekoupí, tak na plochu novou bendu nedovezou. Jenže to platí i o těch francouzských.
No a že by brambory vydržely po omytí? Inu vydrží. Ale jen pokud jsou chemicky ošetřené. Takže já bych se takovému zboží vyhnul.